Peiling: aanhang van CD is groter dan ooit

ROTTERDAM, 10 APRIL. Bijna vier procent van de kiezers zou bij Tweede-Kamer verkiezingen op de Centrum-Demcraten (CD) stemmen. Daarbij neemt nog eens drie procent van de kiezers deze mogelijkheid in overweging. Daarmee is de potentiële CD-aanhang groter dan ooit tevoren. Dit blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Interview, die gisteren werd gepresenteerd in het tv-programma NOVA.

In het deze week gehouden onderzoek is ook een profiel gemaakt van de CD-sympathisanten. Vooral mannen voelen zich aangetrokken tot de partij: 70 procent van de aanhang is man. Verder zijn de meeste CD-stemmers relatief laag opgeleid, niet religieus, Randstad-bewoners - waarbij ze dan nog in meerderheid in de "oude wijken' wonen - en krijgen zij lage lonen.

Ze zijn gretiger lezers van Telegraaf en Algemeen Dagblad dan de overige Nederlanders. En ze zijn over alles wat hun is gevraagd minder tevreden dan de niet-CD-stemmers. Acht procent is ontevreden met zijn woning, dertien procent met de buurt en vijftien procent met de mensen die in die buurt wonen.

Dat hun buurt achteruit gaat meent 34 procent van de CD-aanhangers, tegenover twaalf procent van alle ondervraagden. Volgens 57 procent van de CD-stemmers ligt dat aan de buitenlanders die er wonen - 42 procent van alle Nederlandersa is dat met hen eens. De CD-stemmers vinden dan ook dat werkloze buitenlanders moeten worden teruggestuurd en dat de hier verblijvende zich meer moeten aanpassen.

Dat het in Nederland in het algemeen slecht gaat, vindt 77 procent van de CD-stemmers. Dat de regering faalt in de aanpak van de problemen, vindt 91 procent. Van Mierlo is dan nog de populairste van de bekende politici. In hem stelt 36 procent van de CD-sympathisanten vertrouwen. Lubbers volgt, Bolkestein is derde. De VVD heeft volgens de CD-aanhang nog de beste ideeën over de aanpak van de buitenlanders - na de partij van Janmaat.

De mening van CD-stemmers over politieke onderwerpen wijkt gewoonlijk af van wat alle Nederlanders vinden. Zo vinden zij in meerderheid dat de ontwikkelingshulp lager moet of moet worden gestaakt, dat rijke Nederlanders meer belasting moeten betalen en dat de doodstraf moet worden ingevoerd. Alleen als het gaat om de positie van de laagste inkomens, komen hun standpunten overeen: die moeten worden ontzien.