Opsluiting vreemdelingen in kazerne

ROTTERDAM, 10 APRIL. De Koning Willem II-kazerne in Tilburg, die eind van deze maand leeg komt, wordt omgebouwd tot een gevangenis voor vreemdelingen met een capaciteit van 360 gedetineerden. Dat meldde vanochtend het dagblad Trouw.

Staatssecretaris A. Kosto van justitie moet het plan formeel nog in de ministerraad bespreken, maar het toekomstige gevangeniscomplex heeft al een directeur. J.M.J. Föllings, nu nog directeur van de strafinrichting De Kruisberg in Doetinchem, spreekt in Trouw van "een echte bajes', die zal worden omgeven door een ring van hoge hekwerken.

Justitie heeft een tekort van 150 à 200 cellen voor "vreemdelingenbewaring'. Het grootste aantal cellen voor vreemdelingen (26) bezit de Alkmaarse strafinrichting Schutterswei. In de omgebouwde Willem II-kazerne, die als gevolg van de Prioriteitennota op 30 april door het ministerie van defensie wordt afgestoten en aan de Dienst der Domeinen wordt overgedragen, zouden illegalen met zijn zessen of achten in stapelbedden in één ruimte worden opgesloten, aldus Trouw. De gevangenis moet ruimte bieden aan illegale criminelen, die nu in huizen van bewaring op uitzetting wachten, maar zou eventueel ook gebruikt gaan worden voor probleemgevallen uit het Amsterdamse Grenshospitium, waar kansloze asielzoekers wachten op het afsluiten van hun uitzettingsprocedure. Het hospitium, dat een jaar geleden als experiment werd geopend, kampt voortdurend met problemen. Een flink aantal asielzoekers is na hoog oplaaiende conflicten overgeplaatst naar huizen van bewaring of gevangenissen. Het regime in het Grenshospitium is verscherpt.

Bij Justitie leven al langer plannen om kazernes te gebruiken als gevangenisruimte om het cellentekort te bestrijden. Volgens een woordvoerder van justitie is de formele beslissing over de Willem II-kazerne echter nog niet gevallen. Onder de dienstplichtigen en beroepsmilitairen, die op 30 april naar Eindhoven worden overgeplaatst, circuleren alleen nog maar geruchten. Directeur Föllings heeft zijn afscheid in Doetinchem al gevierd.