Lager dividend Pakhoed valt slecht

AMSTERDAM, 10 APRIL. Drie fondsen die de afgelopen maanden forse koersstijgingen hebben laten zien, moesten deze week inbinden op de Amsterdamse effectenbeurs. Pakhoed als gevolg van een lager dividend. Heineken en Unilever leden onder het besef dat A-merken wel eens moeilijke tijden tegemoet kunnen gaan.

De algemene stemming op de beurs was deze korte week - de beurs was gisteren in verband met Goede Vrijdag gesloten - vriendelijk. De EOE-aandelenindex klom in de loop van de week bij matige omzetten van 315,91 naar 318,36 punten.

Pakhoed presenteerde als enig hoofdfonds deze week jaarcijfers. Dat de winst lager zou uitvallen, wisten beleggers al, maar de verlaging van het dividend met vier dubbeltjes tot 1,75 gulden, kwam dinsdag als een onaangename verrassing. Het lagere dividend in combinatie met sombere vooruitzichten deed de koers van het transport- en opslagconcern dalen met 2,10 tot 38,60 gulden. Voor de bekendmaking van de jaarresultaten was de koers sinds eind januari opgeklommen van 32,80 tot ruim 41 gulden.

Hoewel het bestuur van Heineken volgens analisten weinig nieuws meldde, interpreteerde beleggers de uitspraken van de directie over de biermarkt negatief. De koers van het bierfonds die de grens van 200 gulden leek te naderen, zakte terug naar 188,50 gulden.

Op Wall Street had de koers van Philip Morris het zwaar te verduren, nadat de sigaretten- en levensmiddelengigant had laten weten de verkoopprijs van paradepaardje Marlboro te verlagen. Zo wil Philip Morris de concurrentie van de goedkopere B-merken het hoofd bieden. Beleggers vrezen dat andere producenten van A-merken het eveneens moeilijker krijgen nu de recessie in Europa aanhoudt. Unilever leed onder dit sentiment en moest terug van 212,50 naar 204,80 gulden. Ook voedingsfonds CSM moest terrein prijsgeven. Bols Wessanen (BSW), deze week voor het eerst als één beursfonds genoteerd, hield stand op 41,40 gulden.

Bij de stijgers viel KLM op. KLM profiteerde van de Amerikaanse vraag naar luchtvaartfondsen. Beleggers beginnen weer vertrouwen in de toekomst van de luchtvaartfondsen te krijgen nu president Clinton heeft aangekondigd de situatie waarin luchtvaartmaatschappijen verkeren, te willen onderzoeken. Analisten hopen dat hij maatregelen neemt die een einde maken aan de moordende tarievenslag. KLM sloot deze week af op de hoogste koers van dit jaar: 29,40. Ook het nieuws dat United Airlines de vorige maand 17 procent meer passagiers had vervoerd, had een gunstige uitwerking. Op Wall Street veerde de koersen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op.

    • Frank van Alphen