Hoogleraren meesterlijk bij open paren

Afgelopen zondag werd voor de 23e keer de finale van het open paren kampioenschap van Nederland gehouden, een gebeurtenis die bij het bridgevolk beter bekend staat als de Interpolis-finale. Aan deze slotronde doen de laatst overgebleven 64 paren mee uit een veld van oorspronkelijk 20.000 spelers.

Je kan met recht spreken van een open kampioenschap: rijp is er bij, maar ook groen, zelfs tot in de finale. De samenstelling ervan is dan ook traditioneel onevenwichtig. Meesterklassers eindigen soms onder het gemiddelde. Dat overkwam dit jaar bijvoorbeeld de Brabantse internationals Piet van Besouw en Jan Kolen (44,31 procent), terwijl zij toch een thuiswedstrijd speelden op het hoofdkantoor van de denksportvriendelijke verzekeraar in Tilburg.

In het verleden leidde de grillige bezetting nog wel eens tot een overwinning van complete outsiders, maar die tendens is de laatste jaren tot stilstand gekomen. De jongste editie werd deze keer een prooi voor het Alkmaarse duo Oskam-Drijver. Hoogleraar in de scheikunde Ad Oskam behoort al jaren tot de Nederlandse subtop. Hij heeft al heel wat toernooi-overwinningen op zijn naam gebracht en vormt tegenwoordig een succesvol partnership met de jonge Roel Drijver. Verleden jaar nog wist het tweetal zilver te bemachtigen in de hoogste afdeling bij de paren, de 1e divisie. Het zal wel geen toeval zijn dat de tweede plaats in Tilburg was weggelegd voor Aad de Vrind en zijn broer Hans, hoogleraar te Leiden.

Om u een indruk te geven hoe wisselend het niveau in Tilburg lag, een tweetal typerende spellen. Allereerst:

Zuid Noord

NZ ß7 H10862

ß6 V632

ß5 973

ß4 6

West Oost

ß7 74 ß7 B95

ß6 85 ß6 AHB74

ß5 AHV542 ß5 B6

ß4 HV2 ß4 A94

Zuid

ß7 AV3

ß6 109

ß5 108

ß4 B108753

West NoordOost Zuid

Van Wel Brock

pas

1SA pas 2ß4 dbl

2ß5 pas 2ß7 pas

3SA pas pas pas

Rob van Wel besloot zijn fraaie veertienpunter op te waarderen en opende met 1SA (15-17). Henk Brock "Staymande' met 2ß4 en zuid deed een gooi naar het slechtste bod van het toernooi, doublet, topkracht in klaveren suggererend; 2ß5 ontkende een vierkaart in een der hoge kleuren, 2ß7 was een mancheforcing relay. Van Wel, die de zaak perfect aanvoelde, had geen trek meer in een of ander systematisch antwoord, maar maakte de zaak in een keer af: 3SA. Arme noord startte natuurlijk klaveren en Van Wel haalde in no time twaalf slagen (drie in harten, zes in ruiten en drie in klaveren): zaaltop en een nuttige bijdrage voor deze parentijgers uit Sittard die in de eindklassering derde werden. Zo ging het bieden bij de latere winnaars:

West NoordOost Zuid

OskamDrijver

pas

1ß5pas 1ß6

2ß5 pas 2ß7 pas

3SA pas pas pas

Ad Oskam liet zich niet door het psychologische 2ß7 bod in de luren leggen en startte gewoon vierde van boven van zijn langste kleur. +50 leverde NZ 78 procent op. Zoals u ziet maken OW wel 4ß6 of 5ß5.

Dan een spel waarin de zuidspeler slachtoffer werd van zijn eigen gretigheid:

Oost Noord

NZ ß7 AH765

ß6 864

ß5 B64

ß4 103

West Oost

ß7 94 ß7 2

ß6 H1092 ß6 B73

ß5 AV3ß5 1052

ß4 V982 ß4 AHB764

Zuid

ß7 VB1083

ß6 AV5

ß5 H987

ß4 5

OW zaten twee jonge, kersverse meesterklassers-met-aspiraties uit Lisse, Roel Piket en Ed Hoogenkamp. Hun ultramoderne stijl van bieden werd de zuidspeler te veel:

West NoordOost Zuid

PiketHoogenkamp

2SA pas

4ß4 pas 4ß7 dbl

rdbl pas 5ß4 pas

pas pas

Alvorens te passen vroeg zuid naar de betekenis van de 2SA opening en kreeg als uitleg: "Een goede pre-empt in klaveren of iets technisch.' Piket anticipeerde met 4ß4 op een pre-empt. Toen zuid vervolgens een omschrijving van 4ß7 opvroeg, luidde het antwoord van Piket: "Nu toont mijn partner een mancheforcing in schoppen.'

Zuid begreep op dat moment dat OW een biedmisverstand hadden en liet zich verleiden tot een strafdoublet. Piket liet met redoublet alle opties open en Hoogenkamp koos eieren voor zijn geld en bood alsnog in 5ß4. Noord startte met ß7A en vervolgde met ruiten voor heer en aas. Piket trok de troeven, sneed op ß6V en parkeerde op de dertiende harten de derde ruiten: 73 procent voor OW. Zuids onzinnige doublet op 4ß7 (dat door oost als een controlebod was bedoeld) was, zoals u uit het voorgaande zult begrijpen, het een na slechtste bod van de middag. Immers, had hij gepast, dan was west stellig naar een schoppenslem opgestoomd.