Helft bevolking heeft geen idee wat Pasen is

ROTTERDAM, 10 APRIL. “Hij is hier niet, want hij is opgewekt, gelijk Hij gzegd heeft; komt, ziet de plaats waar Hij gelegen heeft. En gaat terstond op weg en zegt zijn discipelen, dat hij is opgewekt uit de doden.” Nog maar de helft van de Nederlanders weet dat dit citaat uit hoofdstuk 28 vers 6 en 7 van Matteüs betrekking heeft op Pasen.

Uit een enquête van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS blijkt dat 50,7 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder het juiste antwoord weet op de vraag wat er met Pasen herdacht wordt. Van de jongeren onder de dertig jaar heeft slechts 28,2 procent daarvan een idee. Van de Nederlanders gelooft 37 procent in de wederopstanding.

Op Pasen wordt niet alleen de opstanding van de Messias herdacht, maar ook de bevrijding van het Joodse volk uit Egypte en de daarop volgende 40-jarige tocht naar Israel, zoals in het Oude Testament beschreven.

De NOS-enquête is gehouden voor het VPRO-programma Onvoltooid Verleden Tijd dat morgenochtend wordt uitgezonden en gaat over de vraag in hoeverre Nederland nog een christelijke natie is.

In de enquête werd ook gevraagd of de verplichte vrije dagen op christelijke feestdagen niet moeten worden vervangen door een "knipkaart' met doorbetaalde vrije dagen die naar eigen inzicht kunnen worden opgenomen. Ruim tweederde van de bevolking voelt daar niks voor.