Faldo slaat golfbal tweemaal in het water bij de US Masters

ROTTERDAM, 10 APRIL. De korte maar duivelse 12de hole van de Augusta National Golf Club goochelde gisteren met een aantal van de grootheden van het golf op de US Masters. De hole van 142 meter, met een par 3, bracht op de tweede speeldag tweevoudig kampioen Nick Faldo in grote moeilijkheden. Hij sloeg zijn bal tweemaal, vanuit twee verschillende richtingen, in het water van Rae's Creek, de beek die onderdeel is van de 12de hole. Faldo moest genoegen nemen met een viervoudige bogey 7.

De Engelsman sloeg eerst zijn afslag in het water, belandde met zijn volgende poging in een bunker, en kwam vervolgens weer in het water terecht. Faldo, van te voren bestempeld als een van de favorieten voor de zege, eindigde de ronde met 76, vijf boven par. Het is nog niet duidelijk of hij de cut haalt.

Richard Zokol presteerde nog rampzaliger. Hij sloeg tot driemaal toe een afslag met een ijzer-7 rechtstreeks in het water. Bob Gilder kwam gisteren en eergisteren bij de 12de hole aan met een sore van vier beneden par, en sloeg vervolgens beide keren een 7, drie boven par. Ben Crenshaw maakte een 6 doordat hij vanuit de voor Faldo fatale bunker het water vond. “Je kan er op een hoop manieren pech hebben”, zei Crenshaw. “Ieder keer als je er aan komt, lijkt het een andere hole. Iedereen zegt dat het een gestoorde hole is, en daar hebben ze gelijk in.” Het record staat overigens op 13, neergezet door Tom Weiskopf.

De twaalfde hole werkt zelden mee, alleen vorig jaar toen de bal van Fred Couples op mysterieuze wijze op de rand van de oever bleef liggen. Dat was de enige slag in die week die niet doorrolde het water in. Couples maakte de hole op par en won het toernooi. “Alle oevers zijn dit jaar gemaaid alsof het putting greens zijn”, zei Couples. “Ze willen er zeker van zijn dat er dit jaar niets blijft hangen.”

De Amerikaan Jeff Maggert heeft na de tweede dag verrassend de koppositie genomen. De debutant ging rond in 67 slagen, drie minder dan op de openingsdag. Met een totaal van 137 (zeven onder par) bleef Maggert zijn landgenoten Forsman (138), Beck en Cochran (beiden 139) voorlopig de baas.

De tweede dag van het toptoernooi kon niet volledig worden afgewerkt. De tien laatste spelers, onder wie de Duitser Bernhard Langer, moesten vanwege regenval hun ronde staken. Vandaag gaat het groepje als eerste de baan op om de tweede omloop te voltooien. Daarna wordt de schifting gemaakt en volgt de derde ronde.

De eerste 44 spelers van het tussenklassement zijn verzekerd van een startbewijs voor de tweede helft van het toernooi. Deelnemers die op tien of minder slagen van de leider staan, worden eveneens voor de laatste twee dagen uitgenodigd. De "cut' wordt op 147 slagen verwacht, de score van onder anderen Faldo (Groot-Brittannië) en drievoudig winnaar Gary Player (Zuid-Afrika) (Reuter, AP)