Bouw hoogste toren drie jaar uitgesteld

AMSTERDAM, 9 APRIL. De bouw van de zogenaamde Larmagtoren, een 210 meter hoge wolkenkrabber bij Amsterdam Sloterdijk, zal nog zeker drie jaar op zich laten wachten.

Dat is het gevolg van de weigering van gedeputeerde staten van Noord-Holland om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de bouw. Die verklaring had Amsterdam nodig om de bouw over een half jaar te kunnen laten beginnen. Gedeputeerde staten hadden vorig jaar al laten weten dat er onvoldoende redenen waren voor haast. Volgens gedeputeerde staten vereist de bouw van de toren, die de hoogste van Nederland moet worden, een zorgvuldige afweiging door middel van de volledige bestemmingsplanprocedure. De voormalige commissaris van de koningin R. de Wit liet vorig jaar bij zijn afscheid regelmatig weten dat hij de toren als “landschapvervuiling” beschouwde. De Larmagtoren werd in eerste instantie ontwikkeld door de Zweedse onroerend goed handelaar Lars Eric Magnusson. Hij verkocht zijn project vorig jaar aan een Zweedse belegger.