Amnesty mag India niet binnen

LONDEN, 10 APRIL. De internationale organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International heeft een beroep gedaan op de regering van India haar toestemming te geven voor bezoeken aan gebieden waar men schendingen van die rechten vermoedt. De Indiase regering wil daarvoor op dit moment geen toestemming verlenen.

In een openbare verklaring zegt de organisatie: “Amnesty International was teleurgesteld over de recente weigering van de Indiase regering om een delegatie van Amnesty International toestemming te geven vor een reis naar Bombay.”

De organisatie probeert al vele jaren een onafhankelijk onderzoek in te stellen in India en de regering had een delegatie die in november naar Delhi kwam, een eerste bezoek sinds 1978, verzekerd dat het onderzoek in de deelstaten zou mogen instellen.

De Indiase premier, V.P. Narasimha Rao, zei gisteren dat er een evenwicht dient te bestaan tussen de naleving van de individuele rechten van de mens en de noodzaak om het terrorisme te bestrijden. “Onze cultuur, onze beschaving, onze geschiedenis, ons denken is doortrokken van het respect voor de rechten van de mens”, aldus de premier gisteren tijdens zijn bezoek aan Bangkok. Maar tegelijkertijd hamerde hij erop dat het internationale terrorisme bestaat en bestreden moet worden. “In een rechtstreekse confrontatie tussen een politieman en een terrorist zal er maar één overleven”, aldus Rao. “Van de politieman kan dan niet verwacht worden dat hij een rapport schrijft. Tegen de tijd dat hij de eerste zin schrijft, is hij dood.”

Amnesty International beschikt over een lijst van 415 gedocumenteerde gevallen van arrestanten die vermoedelijk na marteling om het leven kwamen. De eerste prioriteit van Amnesty International op dit moment is een bezoek aan Jammu en Kashmir op grond van de verdenking dat in die deelstaat de rechten van de mens op grote schaal worden geschonden. Volgens waarnemers in de deelstaat zijn gewapende confrontaties tussen de veiligheidstroepen en militante moslims, die dikwijls door de bevolking worden gesteund, aan de orde van de dag.

Eerder deze week verzocht de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, een hoge Pakistaanse functionaris, tijdens een onderhoud in Washington om opheldering over berichten als zou Pakistan actief seperatistische moslims in het Indiase deel van Kashmir steunen. India heeft in het verleden herhaalde malen gezegd dat de opstand van moslims in die deelstaat kunstmatig in het leven wordt gehouden door Pakistaanse steun aan enkele militante groeperingen. Pakistan daarentegen houdt vol dat het om een spontane uitbarsting van gevoelens van ongenoegen onder de islamitische meerderheid van de bevolking gaat. (Reuter, AP)