Weer Italiaanse diplomaat opgepakt

ROME, 9 APRIL. Kort nadat hij voor de paasvakantie was teruggekeerd in Rome is de Italiaanse ambassadeur in Buenos Aires, Claudio Moreno, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij corruptie in de ontwikkelingshulp van Italië.De 57-jarige Moreno was van 1985 tot 1987 verantwoordelijk voor het bureau voor noodhulp van het ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens de justitie is bij projecten die door dit en andere Italiaanse bureaus voor ontwikkelingssamenwerking zijn opgezet, op grote schaal smeergeld betaald door Italiaanse bedrijven die de opdrachten kregen aan Italiaanse politici. Al eerder is in dit schandaal de Italiaanse ambassadeur bij de FAO gearresteerd, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, en is huiszoeking gehouden in de woning in Rome van de ambassadeur in Indonesië. Ook oud-minister van buitenlandse zaken Gianni De Michelis wordt verdacht. De huidige minister van buitenlandse zaken, Emilio Colombo, is een schoonmaakoperatie begonnen. Zeven topdiplomaten zijn gisteren in rang verlaagd, officieel omdat zij het om politieke benoemingen ging. Hun namen zijn niet gevallen in corruptiezaken.