Verliefdheid bezongen voor kinderen

Voorstelling: Wie verliefd is gaat voor, vanaf 12 jaar. Tekst: Karel Eykman. Muziek: Harry Bannink, Henny Vrienten, Arthur Schmidt. Regie: Arie Snel. Zang/spel: Henriëtte Schenk en Karel Eykman. Gezien: 4/4, Melkweg, Amsterdam. Informatie: 020 - 6756015.

Uit de honderden versjes en gedichten die Karel Eykman in de loop der jaren voor kinderen schreef, koos hij een kleine dertig voor een programma dat het midden houdt tussen Poëzie Hardop en een avondje "schrijver op school'. Binnen het theateraanbod voor jongeren levert dit een aardige nieuwe vorm op. Eykmans kracht ligt in zijn vermogen zich in te leven in wat zijn publiek bezig houdt of zoals hij het zelf treffend relativeert: “Ik sta zó achter het kind, ik struikel er soms over.” In Wie verliefd is gaat voor gaat het onder andere over uiterlijk, verlegenheid, luddevedu, ruzies van ouders, een pesthumeur en de eerste tongzoen.

De helft van het programma wordt gezongen door Henriëtte Schenk, die beschikt over een geschoolde stem, een perfecte dictie en de uitstraling van een eigenzinnige puber. Daar tussendoor zegt Eykman zijn eigen teksten, als een oud geworden, verlegen slungel, die het ook niet kan helpen dat hij daar staat. De confrontatie tussen verschillende generaties levert vrolijke en roerende momenten, maar ontaardt soms te veel in stukjes tussen de schuifdeur. De associatie met braafheid wordt nog versterkt door de bloedeloze begeleiding op de vleugel, die geen recht doet aan bijvoorbeeld de tegendraadse muziek van Henny Vrienten en die benadrukt dat Schenk mooi, maar vooral toch keurig zingt.

    • Bregje Boonstra