Veiligheidsraad handhaaft sancties Libië

NEW YORK, 9 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren besloten de sancties tegen Libië die een jaar geleden werden afgekondigd te handhaven.

Pogingen van de Amerikanen om de sancties te verscherpen door toevoeging van een olie-embargo leden echter vooralsnog schipbreuk. De sancties werden vorig jaar ingesteld omdat Libië weigerde twee verdachten van de aanslag op een Pan Am-toestel boven het Schotse Lockerbie in 1988 aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië uit te leveren. Bij die aanslag kwamen alle 259 inzittenden van de Pan Am-Boeing en elf mensen in Lockerbie om het leven. Om de Libische autoriteiten tot toegefelijkheid te dwingen werd in april vorig jaar een luchtvaartembargo tegen Libië afgekondigd, terwijl ook de diplomatieke contacten met het land tot een lager niveau werden teruggebracht. De Amerikaanse regering heeft zich de afgelopen weken uitgesproken voor nieuwe stappen tegen Libië wegens de hardnekkige weigering van Tripoli om de twee verdachten uit te leveren. Maar vertegenwoordigers van andere permanente leden van de Veiligheidsraad lieten gisteren in de wandelgangen duidelijk blijken dat ze hier niets voor voelden. (Reuter, AP)