Van den Brande wil Vlaams voetbalelftal

BRUSSEL, 9 APRIL. De Vlaamse minister-president Luc van den Brande wil dat Vlaanderen zijn eigen "nationale' voetbalploeg krijgt. Zo'n Vlaams elftal is volgens hem een goede zaak voor het promoten van de "merknaam' Vlaanderen in het buitenland. Van den Brande hield zijn pleidooi gisteren op een persconferentie over de Guldensporen-marathon, die op de nationale feestdag van Vlaanderen (11 juli) wordt afgewerkt.

Een woordvoerder van Van den Brande zei vanochtend dat de Vlaamse regering serieus zal onderzoeken of opsplitsing van het huidige nationale elftal van België in een Waals en een Vlaams gedeelte mogelijk is. Hij zei er wel bij dat het nog om “een idee” gaat, en dat er nog geen concreet voorstel op tafel ligt.

Een bestuurder van de Belgische voetbalbond noemde de plannen vanochtend “belachelijk”. Van den Brande maakte in Kortrijk een vergelijking met de situatie in Groot-Brittannië waar Wales, Engeland en Schotland eigen elftallen hebben die in internationaal verband uitkomen. Maar volgens de zegsman van de Belgische voetbalbond gaat die vergelijking niet op. De internationale voetbalbonden erkennen alleen maar nationale elftallen die landen vertegenwoordigen die zijn erkend door de VN. Daarom mogen bijvoorbeeld Tsjechië en Slowakije wel eigen nationale ploegen in het veld brengen. Voor de nationale elftallen in Groot-Brittannië geldt een historische gegroeide uitzondering: zij behoorden tot de oprichters van de UEFA en de FIFA.

Het pleidooi van Van den Brande voor een eigen nationale ploeg past in het streven van de regering om de identiteit van Vlaanderen in het buitenland sterk te benadrukken. Ook op cultureel gebied timmert de Vlaamse regering daartoe aan de weg. Zo neemt zij de helft van het budget voor haar rekening voor een gezamenlijke Nederlands/Vlaamse presentatie op de Frankfurter Buchmesse, komend najaar. Ook heeft de Vlaamse regering afgelopen maand 34 personen, gezelschappen, manifestaties en musea benoemd tot “culturele ambassadeurs van Vlaanderen”. Daaronder zijn namen als I Fiaminghi, het Festival van Vlaanderen, The Radios en Johan Verminnen.

Afgelopen week verloor het Belgische nationale elftal nog met 2-0 van Wales. Desondanks houdt België goede kansen om zich te kwalificeren voor het WK in Amerika, in 1994. Volgens de bestuurder van de Belgische voetbalbond bestaat de ploeg uit “een mengsel van goede Belgen”. Dat zal volgens hem ook zo blijven.

    • Wim Brummelman