Treintaxi rijdt niet, na intimidatie chauffeurs

AMSTERDAM, 9 APRIL. De drie treintaxi's bij het station Amsterdam-Zuid/WTC zijn vanochtend niet gaan rijden, na aanhoudende intimidaties van concurrerende Amsterdamse taxichauffeurs. Gisteravond kondigden taxichauffeurs aan de treintaxi's vandaag om te gooien als zij zouden uitrijden.

Sinds Treintaxi Zuid/WTC een week geleden van start is gegaan, proberen Amsterdamse taxichauffeurs de treintaxi's bij het WTC te blokkeren. Zij vinden de - goedkope - treintaxi concurentievervalsend en vrezen inkomstenderving. Gistermiddag arresteerde de politie twee taxichauffeurs nadat zij ieder een treintaxi hadden geblokkeerd en beschadigd.

Gisteravond mislukte het overleg tussen het Centraal Bureau voor Taxi's (CBT), Vof-Treintaxi, twee Amstelveense taxicentrales, de politie en een delegatie van Amsterdamse taxichauffeurs. Inzet van het overleg was een compromis om elkaar tot volgende week donderdag met rust te laten. Op die dag dient voor het College van beroep voor het bedrijfsleven een kort geding dat het CBT tegen de invoering van de treintaxi heeft aangespannen.

Na het mislukken van het overleg kwam gisteravond de protestactie op gang. Vijfhonderd chauffeurs reden naar de twee Amstelveense centrales die de treintaxi's coördineren. In Amstelveen werden twee straten geblokkeerd. Aan de actie deden behalve Amsterdamse chauffeurs, ook enkele tientallen taxichauffeurs uit Den Haag mee. De protestactie werd rond half drie op de dam in Amsterdam beëindigd.