Parijse politieman die Zaïrees doodschoot in hechtenis genomen

PARIJS, 8 APRIL. De Parijse politie-inspecteur die dinsdag tijdens het verhoor in een politiebureau een 17-jarige Zairees een kogel in het hoofd schoot, is gisteren formeel beschuldigd van "doodslag met voorbedachten rade' en in hechtenis genomen. De commissaris van het politiebureau in het achttiende arrondissement van de Franse hoofdstad is geschorst.

Gisteren demonstreerden, evenals woensdag, enkele tientallen betogers voor het politiebureau waar de betrokken inspecteur dinsdag naar de opvatting van de rechter-commissaris welbewust een kogel met zijn 9 mm-dienstpistool afschoot op de jeugdige arrestant die verdacht werd van diefstal. Het slachtoffer werd in het hoofd getroffen en was op slag dood.

Bij de demonstraties van gisteren raakten verscheidene mensen gewond en werden enkele tientallen personen, voor het merendeel zwarten, gearresteerd. Woensdag raakten dertig mensen gewond.

De betrokken politieman erkende dat hij alle regels met betrekking tot het verhoren van verdachten heeft geschonden. Zo is bedreiging met een vuurwapen strikt verboden.

Het is voor het eerst sinds vele jaren dat een politieman formeel van "doodslag met voorbedachten rade' is beschuldigd na een dergelijk incident. In het verleden was "doodslag' de zwaarste beschuldiging waarvoor politiemannen terecht moesten staan.

Het incident in Parijs heeft ongerustheid veroorzaakt in Frankrijk, vooral in de "banlieues' van de grote steden, omdat dit het derde "ongeluk' in vier dagen was waarbij een verdachte door een politiekogel om het leven kwam. Het optreden van de betrokken politiemannen werd in verband gebracht met het aantreden van de rechtse gaullist Charles Pasqua als minister van binnenlandse zaken.

Pasqua geldt als een voorstander van hard optreden tegen criminelen en illegale immigranten. Maar de minister wees politie-agenten en hun superieuren erop, dat ernstige fouten zullen worden bestraft en dat ze de discipline moeten handhaven. De betrokken agenten zijn geschorst.

In Arcachon nabij Bordeaux overleed woensdag een 32-jarige Marokkaanse aidslijder in een politiecel. Hij was aangehouden wegens dronkenschap. Er zijn aanwijzingen dat hij door de politie is mishandeld.