Macedonië doet intrede in de VN

NEW YORK, 9 APRIL. Macedonië is gisteren als 181ste lid toegelaten tot de VN - zij het onder een voorlopige naam en zonder de gebruikelijke ceremonie van het hijsen van de nationale vlag voor het VN-gebouw.

De Algemene Vergadering accepteerde het lidmaatschap van Macedonië onder de naam “De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië”, een naam die zal worden gebruikt totdat bemiddeling resulteert in een definitieve naam. De republiek noemt zichzelf Republiek Macedonië; sinds twee jaar blokkeert Griekenland binnen de EG en de internationale gemeenschap de erkenning van Macedonië op grond van het argument, dat die zelfgekozen naam territoriale aanspraken op Grieks gebied zou impliceren. In de vergaderzaal van de Algemene Vergadering wordt de Macedonische delegatie tussen die van Thailand en Togo geplaatst.

Premier Branko Crvenkovski richtte zich gisteren in een brief tot de Algemene Vergadering met de klacht dat hij “teleurgesteld” was omdat zijn land niet op de gebruikelijke manier in de VN is opgenomen. In de brief tekende hij protest aan tegen de dwang die inzake de naam van zijn land is en wordt uitgeoefend. “We weigeren in verband te worden gebracht met de huidige connotatie van de term "Joegoslavië',” aldus Crvenkovski. (Reuter, AP)