Los Angeles bereidt zich voor op afloop Rodney King-proces

LOS ANGELES, 9 APRIL. Nu het tweede Rodney King-proces naar zijn eind loopt treffen politie en inwoners van Los Angeles voorbereidingen om een herhaling van de rellen van vorig jaar te voorkomen. De wapenverkoop is gedurende het proces drastisch gestegen en bedrijven treffen maatregelen om hun personeel te evacueren na de uitspraak, die volgende week wordt verwacht.

“Vorig jaar waren we totaal onvoorbereid. Het was ondenkbaar dat rellen als deze plaats konden hebben in onze stad. Nu weten weten we beter”, aldus Deane Dana, een regionale fuctionaris in Los Angeles. “We weten ook wat een video-opname kan uitrichten.”

De videoband, waarop de afranseling van de zwarte chauffeur Rodney King door vier blanke politie-agenten te zien was, werd over de hele wereld uitgezonden. Nadat de agenten in door een Californische rechtbank op 29 april werden vrijgesproken, volgden drie dagen van rellen in Los Angeles. Hierbij vielen 53 doden, raakten 2300 mensen gewond en werd voor een miljard dollar aan schade aangericht. De rellen sloegen over naar andere steden, waar de schade eveneens in de miljoenen liep. Daarna heeft een federale rechtbak de zaak opnieuw in behandeling genomen.

Een advocaat van een van de vier politie-agenten in het Rodney King-proces heeft gisteren de zwarte chauffeur zelf de schuld gegeven van de rellen die na zijn afranseling uitbraken. In hetzelfde proces noemde een openbare aanklager het viertal “meedogenloze bruten, die hun lusten op een onschuldige automobilist botvierden”.

Volgens Ira Salzman, die de agent Stacey Koon verdedigt, zou King in de vroege ochtend van 3 maart 1991, na twee liter bier te hebben gedronken, een dam hebben willen bezoeken waar hij vroeger met zijn vader had gevist. Hij werd aangehouden, waarna zijn gewelddadige arrestatie volgde. “Alleen omdat King per se naar de Hansen Dam moest, werden mensen gedood en verloren velen hun huizen”, aldus Salzman.

Procureur Steven Clymer zei echter dat het viertal de grenzen van het geweld dat toelaatbaar is bij een arrestatie ver heeft overschreden. Bovendien zouden de vier leugens hebben verspreid over de toedracht van de arrestatie. (Reuter, AP, AFP)