Hongarije weert vlees en zuivel uit EG

BUDAPEST, 9 APRIL. Hongarije heeft het importverbod van de Europese Gemeenschap voor vee, vlees en zuivelprodukten uit Oost-Europa beantwoord met dezelfde maatregel. De EG wil met de maatregel verspreiding van de besmettelijke ziekte mond- en klauwzeer voorkomen. Hongarije zegt geen gevallen van infectie te kennen.

Het EG-verbod duurt tot zeven mei en vloeit voort uit een onderzoek in Oost-Europa. Aanleiding voor het onderzoek vormde een geval in Italië van mond- en klauwzeer in Sloveens vlees. Volgens EG-woordvoerder G. Kiely is ook in produkten uit verschillende andere landen mond- en klauwzeer aangetroffen. Volgens het Hongaarse persbureau MTI beschermt Hongarije zichzelf met haar tegenmaatregel “omdat de ziekte is vastgesteld in een lidstaat van de EG, waarvan de landen een gemeenschappelijke markt vormen.”

Het verbod op import kost Hongarije ongeveer tien miljoen dollar per week. “De maatregel van de EG is uitermate schadelijk voor Hongarije omdat er geen epidemieën zijn in Hongarije,” betoogde de woordvoerster van de regering J. Juhasz tegen het persbureau MTI.

Ook Oostenrijk valt onder het importverbod van Hongarije omdat het land dit EG-beleid volgt. De EG-ambassadeurs in Boedapest zijn opgeroepen om te protesteren tegen de wat Hongarije noemt ongegronde maatregelen. Verder vraagt het van de EG commissie dat het importverbod wordt opgeheven. (ANP, Reuter, AP)