"Groei belangrijker dan winst'; Winst Wavin zakt fors tot 20 miljoen

ZWOLLE, 9 APRIL. Wavin (kunststof leidingsystemen, kratten en foliën) heeft zijn winst vorig jaar met bijna drie kwart zien dalen van 74 miljoen naar 20,5 miljoen gulden.

Volgens bestuursvoorzitter A. Driessen is de scherpe winstval te wijten aan een scherpe prijsdaling, kostbare overnemingen en valutaire tegenvallers. Bij de presentatie van het jaarverslag gisteren kondigde Driessen aan dat voor Wavin groei tijdelijk belangrijker is dan winst: “De groei gaat voor de baat uit”.

Wavin verkocht vorig jaar 453 miljoen ton kunststoffen tegen 391 miljoen ton het jaar ervoor: een stijging met 16 procent. In geld uitgedrukt steeg de omzet slechts met iets meer dan 6 procent van 1,87 miljard naar 2,03 miljard gulden. Dat betekent dat de klanten vorig jaar aanzienlijk minder (soms 40 procent) betaalden voor de hergebruikte kunststofprodukten, waarvan Wavin in Europa de grootste producent is. De oorzaak daarvan is de scherpe daling van de prijzen van de grondstoffen PVC en polyetheen, waardoor nieuwe kunststofprodukten vrijwel even duur zijn als de hergebruikte van Wavin.

De grote stijging van de afzet is voor een groot deel te danken aan het enthousiasme waarmee Wavin de afgelopen jaren het overnamepad heeft bewandeld in Midden-Europa. De grootste vangst deed Wavin met de aankoop van het Zwitserse Von Roll, waardoor de omvang van Wavin vijftien procent toenam. Vooral de onder het communistische bewind sterk verouderde infrastructuur maken deze gebieden erg aantrekkelijk. “De leidingbuizen voor gas en water zijn er bij wijze van spreken niet aan te slepen”, aldus Driessen.

Na eerdere acquisities in Oost-Duitsland en Polen verwierf Wavin vorig jaar een belang in Hongarije. Verder kocht zij 50 procent in de Oostenrijkse Poloplast. Intussen heeft Wavin 49 procent van de aandelen gekocht van de Tsjechische Dancco. Wavin verwacht binnen enkele maanden geheel eigenaar van de fabrikant van polyetheen-buizen te zijn.

Wavin betaalt wel een hoge prijs voor de overnemingen in de vorm van forse rentelasten, die vorig jaar stegen van 24 tot 43 miljoen gulden. Het geld voor de overnamesommen, waarbij in het geval van Von Roll ook een forse "good will' is betaald, is geleend van de banken. Om het vermogen van Wavin op peil te houden hebben de eigenaren Shell en de Overijsselse Waterleidingmaatschappij het kapitaal met 60 miljoen gulden versterkt.

De valutaire problemen in Europa, met waardedalingen van het Britse pond, de Italiaanse lire en de Spaanse peseta en de realitieve kracht van de gulden, hebben een kopersstaking veroorzaakt. Wavin gaat er echter vanuit dat alle drukende factoiren eenmalig zijn. De directie verwacht dat 1993, natuurlijk afhankelijk van de conjunctuur in Europa, een hogere netto winst te zien zal geven dan 1992. Het operationele resultaat, vorig jaar gedaald van 143 miljoen naar 121 miljoen gulden, zal iets beter worden. Overigens zal de acquisitiesnelheid dit jaar wel wat lager liggen, omdat men het eerder verkregene ook moet consolideren, aldus Driessen.