Grafiek: Nederland zit met zijn posttarieven, ...

Grafiek: Nederland zit met zijn posttarieven, internationaal vergeleken, in de middenmoot.

Postbezorging is het duurste in België. De Spanjaarden komen er het goedkoopst vanaf. De Verenigde Staten zijn ook goedkoop, waaruit blijkt dat afstand niet de doorslaggevende factor in de bepaling van de tarieven is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. De prijs van een postzegel wordt onder ander bepaald door de mate waarin het sorteren van de post is geautomatiseerd. Die verschilt behoorlijk per land. Van de binnenlandse post wordt in Nederland overigens 93 procent de volgende werkdag besteld. Een brief met een bestemming elders in Europa wordt gemiddeld 3,6 dagen later bezorgd. Gemiddeld wordt buitenlandse post door de Europese postbedrijven binnen Europa na 3,96 dagen bezorgd.

    • Diederick van Thiel