Golfveteraan Nicklaus verrassing

ROTTERDAM, 9 APRIL. Niet een jonge speler, waar het Amerikaanse golf behoefte aan heeft, maar een veteraan zorgde voor de verrassing van de eerste dag in de US Masters op de Augusta National Golf Club in Georgia. De 53-jarige Jack Nicklaus maakte gisteren 67 en gaat daarmee met vier andere Amerikanen aan de leiding in het eerste grand-slamtoernooi van het jaar.

Nicklaus geldt als de beste golfer aller tijden. Hij won de Masterstitel zes keer, waarvan de laatste in 1986 op 46-jarige leeftijd. Na afloop van zijn ronde van vijf slagen onder par zei hij geïnspireerd te zijn geraakt door een andere beroemde veteraan, de 63-jarige Arnold Palmer. Nicklaus: “Op de eerste tee hoorde ik van Arnold's vliegende start. Hij was zijn ronde met drie birdies begonnen. De oudjes doen het nog best, dacht ik, en vanaf dat moment zette ik het in mijn hoofd om deze week dan maar de beste veteraan te zijn.” De Golden Bear, die in zijn dertigste Masterstoernooi speelt, maakte één eagle, vier birdies en één bogey. Hij deelt de leiding met Corey Pavin, Lee Janzen, Tom Lehman en oud-kampioen Larry Mize. Titelverdediger Fred Couples staat met een score van 72 in de middenmoot.

Van de negen Europeanen staat Bernhard Langer er het beste voor. De Duitser, die de laatste weken in grote vorm is, maakte 68. Drie birdies in de eerste vier holes zetten hem op het goede spoor. Nick Faldo, die samen met Nick Price vooraf als de grote favoriet gold, maakte 71 en telt zeker nog mee. José-Maria Olazabal kwam beter uit de verf dan zijn vorm voor het toernooi deed vermoeden. Zonder een enkele bogey op de kaart scoorde de Spanjaard 70. Ian Woosnam, Colin Montgomerie en Anders Forsbrand volgen met 71. Severiano Ballesteros, die te weinig competitie achter de rug heeft als gevolg van een pijnlijke rug, bleef steken bij 74. Van de andere favorieten maakte Nick Price 72, Sandy Lyle 73 en Greg Norman 74.

De baan van Augusta National speelt dit jaar langer dan anders. De fairways zijn zacht door de regen die er in het begin van de week is gevallen, maar dat niet alleen. Door het telkens verbeterde materiaal slaan golfers de bal steeds verder. De toernooileiding vond daar een antwoord op en heeft het gras dit keer in de richting van de greens naar de tee's laten maaien en plaats van andersom. De bal heeft daardoor de vleug tegen en schiet minder ver door. Volgens Faldo scheelt het bijna 20 meter. In verband met de slechteweersvoorspelling is het begin van de tweede ronde vandaag met een uur vervroegd.

    • Jan Ebbinge