Foto: Oud-burgemeester M. Vos-Van Gortel heeft ...

Foto: Oud-burgemeester M. Vos-Van Gortel heeft gisteren in de Utrechtse wijk Lombok de eerste steen gelegd voor de bouw van het eerste oosterse badhuis (Hamam) voor vrouwen in Nederland.

Het is ontworpen door de in Nederland werkzame Turkse architect Bedri Sevincsoy en krijgt van binnen en buiten een oosters uiterlijk, maar wegens het interculturele karakter van de wijk wordt het koepeldak hoekig in plaats van rond. Het centrum van de Hamam is een hete vochtige ruimte van negen bij negen meter, waar vrouwen zich kunnen wassen en laten masseren. Verder zijn er ruimtes om uit te rusten en elkaar te ontmoeten. Ook is er een kapsalon. Het moet vooral een ontmoetingsplaats worden, zegt maatschappelijk werkster Nuran Alkan, die sinds 1984 heeft geijverd voor een badhuis. “De traditionele banden die we in Turkije en Marokko kennen, zijn hier minder vanzelfsprekend. In moskeeën en koffiehuizen ontmoeten vooral mannen elkaar.” Deze Hamam is verboden voor mannen en kan wekelijks zo'n 400 baadsters ontvangen. De oprichting van het badhuis is een moeizame zaak geweest. In 1987 was de gemeenteraad in principe akkoord, maar later werd gif in de grond ontdekt. Vervolgens bleken de bouwkosten (1,5 miljoen gulden) aanzienlijk meer dan geraamd. Met loonkostensubsidies kunnen vier werkneemsters aan de slag en de gemeente zal in de exploitatie bijdragen. (Foto NRC Handelsblad /Leo van Velzen)