Eind april staking bij banken; Acties treffen uitbetaling van salarissen

ROTTERDAM, 9 APRIL. Het uitbetalen van de salarissen kan aan het eind van deze maand vertraging oplopen. Dit is het gevolg van acties in het bankbedrijf, die uitmonden in een landelijke staking op 23 april. Overschrijvingen zullen die dag nauwelijks worden uitgevoerd.

Bestuurder H. Noten van de Dienstenbond FNV verwacht overigens niet dat de consument veel hinder van de acties zal ondervinden. Volgens hem zullen slechts “enkele” overboekingen daadwerkelijk een dag vertraging oplopen. Wel zullen de afschriften een dag later in de brievenbus vallen.

Klanten bij de banken kunnen aan het loket wel rekenen op lange wachttijden. “Maar ik verwacht dat slechts tien filialen van de Rabobank dicht zullen gaan. In de meeste gevallen blijft er een baliemedewerker aan het werk”, aldus Noten. “Het is zeker niet de bedoeling om met de acties economische schade aan te richten.” De betalingsautomaten blijven wèl in werking.

Met de acties en stakingen in het bankbedrijf (112.000 werknemers) protesteert het personeel tegen het uitblijven van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) en een regeling voor de compensatie van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO). De werkgevers, verenigd in het WGVB, willen het zogeheten WAO-gat wel repareren, maar vinden dat de kosten voor rekening van de werknemers moeten komen. De vakbonden eisen echter dat de werkgevers meebetalen aan de premie, daar waar deze boven het gemiddelde uitkomt.

Het ziekteverzuim en het aantal mensen dat in de WAO belandt, verschilt in het bankbedrijf sterk per onderneming. Zo heeft de ING Bank een ziekteverzuim van ruim acht procent, terwijl dat bij de Rabobank op amper vier procent ligt. De bonden vinden niet dat de werknemers bij ING een hogere premie moeten betalen. Ook de duur van het ziekteverzuim verschilt sterk. Bij de ING bank zijn de mensen gemiddeld twee weken ziek, bij de Rabobank is dit volgens de FNV-bond vijf dagen.

Onderhandelaar J. Ruiter van het WGVB liet al eerder weten weinig te verwachten van de acties. De werknemers in het bankbedrijf kennen geen enkele traditie van actievoeren. Ook Noten van de Dienstenbond FNV heeft zijn twijfels. “Ik weet niet zeker of het gaat lukken. Maar de onderhandelingen zijn vastgelopen en dan ga je in dit land actie voeren.” De afgelopen week hielden de diverse vakorganisaties ledenvergaderingen, waarbij naar eigen zeggen vooral bij de bank- en girocentrales een grote actiebereidheid bleek. De afgelopen jaren is de aanhang van de vakbonden in het bankbedrijf onder druk van fusies en reorganisaties gegroeid tot 22 procent van het totale personeelsbestand.