Centocor ontslaat 50 werknemers

ROTTERDAM, 9 APRIL. Het Leidse biotechnologiebedrijf Centocor zal voor het einde van het jaar 50 werknemers ontslaan. Bij het Amerikaanse moederbedrijf moeten in deze periode minstens 250 banen verdwijnen. Dat is gisteren in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

De aangekondigde ontslagronde is een laatste stap in een drastisch reorganisatieproces dat Centocor vorig jaar heeft ingezet en waarbij het personeelsbestand wereldwijd al werd teruggebracht van 1600 tot 850 werknemers. De farmaceutische onderneming, die jarenlang als één van de meest kansrijke biotechnologiebedrijven werd beschouwd, maakte gisteren bekend dat er eind 1993 nog maar 500 werknemers op de loonlijst mogen staan.

In Nederland vallen de ontslagen in de onderzoeksdivisie, zo valt op te maken uit de woorden van de Amerikaanse Centocor-woordvoerder. Commentaar vanuit de Leidse vestiging van Centocor bleek niet mogelijk, doordat de onderneming vandaag gesloten is. Vorig jaar moesten er in Leiden al 150 van de 440 werknemers verdwijnen.

Centocor is het afgelopen jaar steeds meer in de problemen geraakt omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) blijft weigeren toestemming te geven voor de introductie van Centoxin, een middel tegen ernstige bloedvergiftiging. Dit medicijn is in Europa weliswaar al toegelaten, maar Centocor had de produktie afgestemd op snelle introductie van het preparaat in de Amerikaanse ziekenhuizen. Nu de klinische testfase door de FDA is geschorst, naar aanleiding van een aantal nog onverklaarde sterfgevallen, zal op korte termijn van introductie geen sprake zijn.

Lange tijd gold Centocor, in 1980 mede opgericht door de Nederlandse biochemicus dr. H.J.P. Schoenmaker en in 1985 naar het Leidse Bio Science Parc gehaald, als één van de kansrijkste biotechnologiebedrijven. Doordat de hoge researchkosten nog niet kunnen worden terugverdiend is een extra personeelsreductie noodzakelijk.