Winstdaling VDT

Bij Van Doorne's Transmissie (VDT) is de nettowinst vorig jaar gedaald van 9,5 miljoen naar 8,1 miljoen gulden, terwijl de omzet steeg van 46,2 miljoen naar 48,9 miljoen gulden.

De directie van de Tilburgse onderneming schrijft de winstdaling toe aan de problemen in de automobielindustrie, waardoor minder geld vrij kwam voor onderzoek dat VDT verricht in opdracht. De directie verwacht voor dit jaar een verdere lichte daling van de winst.

VDT werd in 1972 opgericht door H.J.(Hub) van Doorne, die de onderneming liet werken aan een opvolger van het beroemde 'pientere pookje' van de Daf-personenauto's. VDT ontwikkelde in plaats van een aandrijfriem een duwband die wordt toegepast in personenauto's. Bij de onderneming werken 223 mensen.

Hoewel de winst van de onderneming daalde, kon de winst per aandeel toch stijgen van 15,32 naar 17,01 gulden. Het aantal uitstaande aandelen nam af door inkoop van eigen aandelen toen Fiat vorig jaar zijn belang in VDT afstootte. Een deel werd gekocht door de Nationale Investeringsbank en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschaappij. Alpinvest, voortgekomen uit de Maatschappij voor Industriële Projecten en de Algemene Particuliere Participatiemaatschappij, bezit 73 procent van de aandelen.