VS bezorgd over steun Pakistan aan terrorisme in Kashmir

WASHINGTON, 8 APRIL. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren een onderhoud gehad met een hoge Pakistaanse functionaris over hardnekkige geruchten dat diens land terroristische activiteiten steunt in India, in het bijzonder in Kashmir.

Het State Department liet weten dat het onderhoud tussen Christopher en Chaudhry Nisar Ali “openhartig” was geweest, een diplomatieke term waarmee doorgaans wordt bedoeld dat er aanzienlijke meningsverschillen waren. De Pakistanen waren niet bereid tot commentaar. Ali, een nauwe medewerker van de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, was naar verluidt naar Washington gekomen om de geruchten over de Pakistaanse betrokkenheid bij terrorisme te ontzenuwen.

“De regering van de Verenigde Staten is bezorgd over aanhoudende berichten van Pakistaanse steun voor militante groepen die zijn betrokken bij terrorisme in India”, verklaarde het State Department gisteren. India beschuldigt Pakistan al jaren van dergelijke activiteiten.

De regering van president Clinton verdenkt de Pakistaanse autoriteiten ervan te zijn betrokken bij de bewapening en training van islamitische opstandelingen in het Indiase deel van Kashmir. Vorige week waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur in Islamabad, John Monjo, de Pakistaanse regering dat deze naar het oordeel van Washington te weinig had gedaan om de steun aan deze islamitische strijders in te dammen.

In Washington wordt al enige tijd rekening gehouden met de mogelijkheid dat de VS Pakistan zullen plaatsen op de officiële lijst van landen die het terrorisme steunen. Tot dusverre is dat echter niet gebeurd. Wel heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Pakistan inmiddels geplaatst op een zogeheten "Watch list' van landen die met extra aandacht worden gevolgd.

De betrekkingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten, die ten tijde van de Sovjet-inval in Afghanistan zeer nauw waren, zijn de laatste jaren aanmerkelijk bekoeld. Amerikaanse hulp aan Pakistan werd goeddeels bevroren omdat de VS opheldering wensten omtrent Pakistans nucleaire programma. (AP)