Vertrouwen in Fugro keert weer terug

President-directeur Gert-Jan Kramer van het ingenieursbureau Fugro-McClelland betoonde zich gisteren voorzichtig in zijn uitspraken over de toekomstige winst van zijn bedrijf. Zeker gezien de norm die Kramer gisteren formuleerde: “In principe wil ik naar een winstniveau van 8 procent van de omzet, of liever naar 10 procent van de eigen diensten binnen die omzet”.

Bij een verwachte omzet van 450 miljoen gulden in 1993 betekent dat een winst van zo'n 36 miljoen gulden. Kramer ging gisteren bij de presentatie van het jaarverslag echter niet verder dan 20 tot 25 miljoen gulden, dus maximaal de winst van 1991 (25,4 miljoen gulden). Deze terughoudendheid wordt volgens Kramer ingegeven door onzekerheid op de markten: “De omzet in het Verre Oosten en Nederland was vorig jaar wellicht meer dan die nu zal zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met China en Hongkong. Onze orderportefeuille is daar weliswaar heel lang, maar in de vliegtuigindustrie zijn ook veel orders bevroren”.

Daar staat tegenover dat vorig jaar weer flink is gekocht en dat het grote zorgenkind John E. Chance na een reorganisatie weer levendig is en profiteert van een oplevende vraag in de Golf van Mexico. “Natuurlijk breng je de kosten niet omlaag om de winst gelijk te houden. Maar als elders in de wereld de markt wat kleiner wordt, blijft de winst hooguit gelijk”.

Meetbedrijf John E. Chance werd vorig jaar opeens geconfronteerd met een teruggval van de vraag in de Golf van Mexico. De oliemaatschappijen keken de kat uit de boom omdat ze vreesden dat de Amerikaanse regering ongunstige belastingmaatregelen in petto had. Deze dreiging is van de baan en de oliemaatschappijen hebben hun investeringen in de Golf weer opgevoerd.

Met zijn behoedzame opmerkingen lijkt Kramer van plan om het geschonden vertrouwen van de beleggers te willen herstellen. Bij de beursgang vorig jaar voorspelde Kramer een winst van 31 miljoen gulden, maar moest die enkele maanden later uitsluitend door verliezen bij John Chance meer dan 10 miljoen gulden naar beneden bijstellen. De koers, die bij beursintroductie maart vorig jaar 38 gulden bedroeg, maakte een snoekduik tot een dieptepunt van 21,50 gulden.

Het vertrouwen van de beleggers lijkt terug te komen. Gisteren kwam de koers voor het eerst weer boven de 30 gulden en vandaag omstreeks het middaguur noteerde het aandeel 30,20 gulden.