Unilever stelde keuze: degradatie of WAO in

DEN HAAG, 8 APRIL. De kritiek van prof. dr. W.J. Beek, voormalig topmanager van Unilever, op het misbruik van de WAO, vorige week in NRC Handelsblad, wordt onderschreven door deskundigen van de Gemeenschappelijke Medische Dienst.

De arts Rita Ruis in Vlaardingen had als verzekeringskundige bij de GMD met Unilever te maken. Ze verhaalt over een directiesecretaresse die naar haar was toegestuurd. “Ze mankeerde niets. Dat heb ik haar werkgever ook gezegd. Unilever was laaiend!” Ruis werd door het hoofdkantoor van de GMD op het matje geroepen, maar werd in het gelijk gesteld.

De arbeidsdeskundige ing. Rudolf Cruijff werd in 1984 door iemand uit de top van Unilever Research om advies gevraagd. “De man was voor de keus gesteld: degradatie of in de WAO. Dat gebeurde via heel primitieve briefjes van de raad van bestuur in Londen, waarin heel versluierd werd verwezen naar de WAO.”

De parlementaire enquetecommissie-Buurmeijer, die de uitvoering van de Ziektewet, de WW en de WAO onderzoekt, heeft prof. Beek gevraagd zijn kritiek op het misbruik van de WAO op schrift te zetten.

Volgens Beek hebben de vier grootste Nederlandse bedrijven in gemeen overleg besloten misbruik te maken van de WAO. Beek werd zelf in 1987 in de WAO 'gedumpt'.