Sijbrands trekt zich terug uit lawaaiïg damtoernooi

ROTTERDAM, 8 APRIL. Ton Sijbrands is vanmiddag niet komen opdagen voor de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap dammen. De bemiddelingspoging van de overige deelnemers aan het toernooi om hem vandaag weer te laten spelen heeft geen succes gehad.

Oud-wereldkampioen Sijbrands zorgde gisteren in de vierde ronde voor grote opschudding door na bijna drie uur in het stadhuis van Apeldoorn zijn partij tegen Peter Hoopman te onderbreken, omdat het lawaai van timmerende hamers dat tot de speelzaal doordrong hem irriteerde. Toen bleek dat daaraan weinig kon worden gedaan, stapte de grootmeester op en maakte hij bekend dat hij zich uit het toernooi terugtrok.

De overige spelers, waaronder Harm Wiersma en Hein Meijer, hebben gisteren geprobeerd Sijbrands op andere gedachten te brengen. De spelers zouden er, hoewel de reglementen daar niet in voorzien, mee akkoord gaan dat de partij van Sijbrands van gisteren op een later tijdstip zou worden overgespeeld. Bovendien heeft de organisatie voor elkaar gekregen dat er tijdens het toernooi niet meer rond de raadszaal van net opgeleverde stadhuis van Apeldoorn zal worden verbouwd en getimmerd. Van de lawaaiïge deuren rond de speelzaal, zal degene die het meest kraakt worden dichtgeplakt en blijven de anderen openstaan.

De 43-jarige Sijbrands staat bekend als een principieel man, een perfectionist die het dammen niet alleen als sport maar vooral ook als kunst en wetenschap ziet. Elk detail is van belang. Toen Sijbrands vijf jaar geleden zijn rentree in het nationale kampioenschap maakte, verzocht hij de dambond de schijven aan de onderkant te voorzien van viltjes. Sindsdien vindt iedereen het de gewoonste zaak van de wereld. Door die viltjes worden krassen op de borden voorkomen.

De raadszaal van het nieuwe Apeldoornse gemeentehuis leek een zeer geschikt onderkomen. In de praktijk bleek de omgeving van de speelzaal bepaald niet rustgevend. Er moesten in het gebouw nogal wat laatste werkzaamheden worden verricht. Maandag werden de vloeren afgekit en werden er tapijtcleaners gebruikt. Na overleg werden die werkzaamheden opgeschort.

Gisteren was het de dag om het tapijt vaster te leggen. Sijbrands zat juist in een belangrijke fase van zijn duel toen de herrie losbarstte. Hij stoorde zich en vroeg de arbiter zijn klok stil te zetten terwijl werd geprobeerd een einde aan het lawaai te maken. Toen de assistent-arbiter terug kwam zei hij “dat men zachter zou gaan timmeren”. Dat gaf voor de getergde Sijbrands doorslag. Hij deed zijn tegenstander het voorstel de partij gewonnen te geven, maar Hoopman wilde daarvan niets weten. Sijbrands besloot zich vervolgens uit het toernooi terug te trekken.