Rotterdams orkest krijgt reeks dirigenten

ROTTERDAM, 8 APRIL. Jeffrey Tate, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest die vorig jaar november wegens het ontbreken van “een gelukkige samenwerking” zijn vertrek per 1 augustus 1994 aankondigde, zal al in september aanstaande zijn laatste concerten bij het orkest dirigeren.

Tate, die destijds zei in een 'artistieke midlife-crisis' te verkeren, blijft wel het hele volgende seizoen, waarin het Rotterdams Philharmonisch Orkest het 75-jarig bestaan viert, officieel de chef-dirigent van het orkest, dat hij in de nieuwe seizoensfolder “begaafd en ambitieus” noemt. Maar in de praktijk houdt die functie na zijn vier concerten in september niets meer in. Het Rotterdamse orkest, dat volgens Tate te veel uit was op wereldroem, is nog steeds op zoek naar een vervanger. Maar meer dan dat daarover gesprekken worden gevoerd wilde artistiek directeur Kees Hillen daarover gisteren bij de presentatie van het programma voor het komende seizoen niet zeggen.

De viering van het jubileum van het op 10 juni 1918 opgerichte Rotterdams Philharmonisch Orkest begint op 22 juni aanstaande met het eerste van vier "Jubileumconcerten'. Onder leiding van Simon Rattle wordt dan Berlioz' opera Roméo et Juliette uitgevoerd. Op 3 en 4 december worden uitvoeringen gegeven van de massaal bezette Achtste symfonie van Mahler met medewerking van koren uit Haarlem, Birmingham, Antwerpen en Düsseldorf o.l.v. James Conlon. Het is de eerste keer dat het Rotterdamse orkest dit werk speelt sinds de uitvoeringen onder leiding van Eduard Flipse in de oude Ahoy-hal in 1954. In december dirigeert Bernard Haitink een al eerder aangekondigd concert met muziek van Webern, Mahler (Adagio uit de Tiende symfonie) en Brahms (Vierde symfonie. Frans Brüggen leidt in januari volgend jaar de eerste uitvoering door het orkest van de Hohe Messe van Bach.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal het komende seizoen door 32 dirigenten worden geleid, onder wie de voormalige chef-dirigenten Jean Fournet, James Conlon en Edo de Waart. Tien van de 32, onder wie Ion Marin, Mark Wigglesworth, de vrouwelijke dirigent Sian Edwards, Heinrich Schiff en Marc Minkovski, zijn nieuw voor het orkest.

Bij de samenstelling van het komende seizoen is deels rekening gehouden met kritische opmerkingen van het Rotterdamse publiek, dat een kleine karakterverandering de programmering niet altijd op prijs stelde. Wellicht mede daardoor werden het vorige seizoen 1000 abonnementen minder verkocht. De C-serie is "klassieker' gemaakt en er is niet langer een serie met eigentijdse muziek. Het komende seizoen zal veel muziek van Berlioz klinken, ondere andere in een nieuwe serie op zaterdagavond en zondagmiddag. In november komen er concerten voor de schooljeugd en er zal ook worden samengewerkt met andere Rotterdamse kunstinstellingen, zoals het RO-theater.