Rangers en Olympique stellen de beslissing uit

ROTTERDAM, 8 APRIL. De tegenstander van AC Milan in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen wordt pas op de laatste speeldag van de Champions League bekend. Olympique Marseille slaagde er gisteren tegen Glasgow Rangers niet in een plaats in de eindstrijd zeker te stellen. De voorsprong van 1-0 bij de rust werd in de tweede helft uit handen gegeven. Marseille gaat op 21 april op bezoek bij Club Brugge, Glasgow Rangers treft in eigen stadion het uitgeschakelde CSKA Moskou.

Olympique Marseille begon als grote favoriet aan het duel, waarbij winst van een van de twee ploegen beslissend voor de finaleplaats zou zijn. De Franse landskampioen had in de laatste veertien wedstrijden voor Europese toernooien in eigen stadion geen punt afgestaan.

Tegen de Schotten begon de ploeg van trainer Goethals uitstekend. De vroege treffer van middenvelder Sauzee, na zestien minuten, zette het Stade Velodrome volledig op zijn kop. Sauzee rondde een breedtepass van de Duitser Völler af met een prachtig schot. Glasgow Rangers, met de Nederlander Huistra in de basis maar zonder de geschorste aanjager Mark Hateley, vocht in de tweede helft terug. De Engelse international Trevor Steven stelde uit hoekschop Durrant in staat te scoren.

De Nederlandse arbiter Mario van der Ende had vervolgens alle moeite beide kampen rustig te houden. Met vijf gele kaarten, warvan drie voor Olympique, lukte dat.

Club Brugge volgt de twee leiders op twee punten, door een overwinning in Berlijn op CSKA Moskou. De Russische kampioen nam een voorsprong, door Sergejev, maar kon die niet tot de rust vasthouden. Schaessens bracht beide ploegen op gelijke hoogte. Gert Verheyen bezorgde Brugge de overwinning.

In het toernooi om de Europa Cup 2 heeft FC Antwerp de schade beperkt gehouden tegen Spartak Moskou. Antwerp mits ervaring in Europese bekertoernooien, maar maakt desondanks kans op het bereiken van de finale van de cup voor bekerwinnaars. Op het modderveld van Spartak Moskou leed de Belgische vertegenwoordiger gisteren een minieme 1-0 nederlaag. Pianitski scoorde voor de ploeg die Feyenoord uitschakelde.

Spartak Moskou verloor in de Europese bekerstrijd dit seizoen geen enkele wedstrijd. Alleen het bescheiden Avenir Beggen uit Luxemburg snoepte de Russische ploeg een punt af, 0-0.

De Belgen moesten wel aantreden in het Lenin-stadion. Het veld bleek nog nauwelijks bespeelbaar. Van een Russisch overwicht was alleen sprake in het laatste kwartier van de eerste helft. In die periode kwam Spartak op 1-0. Tien minuten voor de rust knalde Pianitski de bal van de punt van het strafschopgebied hoog in de korte hoek. Twee grote mogelijkheden liet Spartak daarna onbenut, terwijl Bestjastnik van grote afstand tegen de paal schoot. (ANP/Reuter)