Parijs ligt dwars in NAVO over vliegverbod Bosnië

BRUSSEL, 8 APRIL. Binnen de NAVO is gisteren een conflict met Frankrijk ontstaan over het afdwingen van een vliegverbod boven Bosnië. Vertraging van de eerste militaire NAVO-vlucht boven Bosnië behoort inmiddels tot de mogelijkheden.

Frankrijk wil, volgens bronnen binnen de NAVO, een extra opdracht of bevestiging van de VN en wel voordat de operatie begint.

De NAVO-ambassadeurs zouden vanmiddag daarover verder vergaderen. De Fransen hebben gisteren onderstreept dat het afdwingen van het vliegverbod geen zuivere NAVO-operatie mag worden maar nadrukkelijk onder VN-vlag moet worden geplaatst. De Fransen wijzen er op dat de deelnemende toestellen allemaal uit NAVO-landen komen, gebruikmaken van een NAVO-basis, onder NAVO-commando staan en opereren volgens NAVO-procedures. Andere lidstaten hebben gerepliceerd dat de VN-resolutie van 31 maart de VN-lidstaten duidelijk autoriseert om door "regionale organisaties' het vliegverbod af te dwingen.

Frankrijk is alleen politiek bij de NAVO aangesloten en voert al jaren een onafhankelijke koers van het bondgenootschap. Het land wil, naar verluidt, een breder politiek draagvlak voor de operatie boven Bosnië en vreest dat de NAVO nu een militaire verantwoordelijkheid krijgt in het conflict. Het Franse buitenlands beleid richt zich doorgaans op de West Europese Unie (WEU) als instrument voor Europese defensiesamenwerking en op de VN voor internationale politietaken. De Fransen zijn steeds huiverig voor een nauwe samenwerking met de NAVO geweest.

Officieel zegt de NAVO in een communiqué dat er vandaag verder wordt vergaderd om de “coördinatie met de VN te vergemakkelijken”. De voorbereidingen van de operatie gaan ook gewoon door, zegt de woordvoerder van de NAVO. Ook wordt er in Brussel nog steeds van uitgegaan dat de eerste toestellen midden volgende week kunnen opstijgen voor patrouilles boven Bosnië. “Daarover bestaat ook overeenstemming”, aldus de woordvoerder.

Het gaat om ongeveer 60 tot 70 jachtvliegtuigen, afkomstig uit de VS, Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland. De Britten sturen 12 Tornado-jagers. Frankrijk maakte bekend vier verkenningstoestellen en 10 Mirages te willen inzetten. Ook toestellen van het vliegdekschip Clemenceau in de Adriatische Zee zijn beschikbaar.

Nederland heeft 18 F-16 jagers ter beschikking gesteld. Het Pentagon maakte gisteren bekend dat de VS 24 jagers zal sturen, in combinatie met verkennings- en tankervliegtuigen.