Opnieuw directeur Fiat betrokken bij smeergeld-affaire

ROME, 8 APRIL. Opnieuw wordt een topmanager van Fiat verdacht in de corruptie-affaire. De Milanese justitie heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Giorgio Garuzzo, algemeen directeur voor de industriële activiteiten van de groep.

De 54-jarige Garuzzo staat in de Fiat-hiërarchie op vrijwel dezelfde hoogte als Francesco Paolo Mattioli, de eerder gearresteerde financieel directeur en derde man van Fiat, na president Gianni Agnelli en managing director Cesare Romiti.

Garuzzo wordt ervan verdacht als managing director van Fiats vrachtwagendochter Iveco, een functie die hij tussen 1984 en 1990 heeft vervuld, in 1986 steekpenningen te hebben betaald aan de christen-democraten en de socialisten voor het contract voor de leverantie van autobussen en reserve-onderdelen aan het Milanese vervoersbedrijf ATM. Het smeergeld zou hebben bestaan uit vier procent van de waarde van het contract en zou zijn betaald op Zwitserse bankrekeningen.

Garuzzo is volgens Fiat-woordvoerders op reis in het buitenland. Zijn advocaat, Cesare Pedrazzi, zei gisteravond in een reactie op de beschuldigingen: “Feiten kan je niet ontkennen, maar het lijkt me juist de verklaring voor wat is gebeurd aan de rechters te geven, en niet aan journalisten.”

In een gesprek met de Financial Times dat door Fiat-voorlichters is verspreid en dat volgens de Britse krant in Londen is gehouden, zegt Garuzzo met “grote verrassing” het nieuws van het arrestatiebevel tegen hem te hebben gehoord. Hij vertelde dat hij vorige week had gevraagd om een gesprek met de Milanese officieren van justitie die het smeergeldonderzoek leiden. De reactie was toen dat er geen belangstelling voor bestond.

Het arrestatiebevel nu “is buitengewoon ernstig voor de Fiat-groep in het algemeen en voor Iveco in het bijzonder”, zei Garuzzo. In een uitval naar de Milanese justitie die kennelijk door de Fiat-top wordt onderschreven, zei hij dat “de Italiaanse onderzoeksautoriteiten er de voorkeur aan geven met mensen te praten nadat zij zijn gearresteerd”.

De beschuldigingen tegen Garuzzo hingen in de lucht nadat eerder de Iveco-vertegenwoordiger voor Lombardije, Luigi Caprotti, en daarna commercieel directeur Riccardo Ruggeri zijn gearresteerd. Garuzzo's naam is volgens persberichten ook genoemd door Mattioli, wiens gevangenhouding vorige week is veranderd in huisarrest nadat hij een lange verklaring heeft afgelegd. Mattioli wordt verdacht in verband met steekpenningen die zijn betaald door Fiats bouwbedrijf Cogefar. Een vijftal topmanagers van Fiat, het grootste particuliere bedrijf van Italië, wordt verdacht in het smeergeldonderzoek.