Onzekerheid over omvang ongeluk met reactor Tomsk

MOSKOU, 8 APRIL. Een dag na het ongeluk in de nucleaire reactor van een chemische fabriek bij de Siberische stad Tomsk spreken de autoriteiten elkaar tegen over de omvang van het incident.

Volgens het "staatscomité voor noodsituaties” overstijgt de radioactieve wolk, die eergisteren na een brand in een fabriek in de "gesloten stad' Tomsk-7 is ontsnapt, de internationale normen niet en dreigt er geen gevaar voor de ruim 500.000 inwoners van Tomsk. De speciale milieu-adviseur van president Jeltsin, Aleksei Jablokov, heeft vanmorgen daarentegen meegedeeld dat de situatie rond Tomsk “veel serieuzer” is dan de lokale specialisten suggereren. Jablokov heeft president Jeltsin verzocht de controle op de nucleaire fabriek in Tomsk en alle andere atomaire objecten in eigen hand te nemen en niet over te laten aan het plaatselijk bestuur.

Volgens de kernfysicus Sergej Gorev van het lokale "staatscomité voor noodsituaties' is alleen de omgeving van de nucleaire reactor besmet. “De situatie is onder controle, er zijn geen gevaren”, aldus Gorev. Ook zijn collega's in Moskou, die hebben erkend dat het ongeluk het grootste nucleaire incident sinds de ramp in Tsjernobyl (1986) is, hebben gisteren verklaard dat er geen reden is voor paniek. De besmette wolk is door de wind richting het oosten gedreven en bedreigt nu de Jenisei-rivier. De bevolking van Tomsk kreeg gisteren wel het advies de kinderen voor de zekerheid binnen te houden, maar het publieke leven in de stad is gewoon doorgegaan, zo blijkt uit telefonisch contact met enkele burgers van Tomsk.

Volgens het "staatscomité voor noodsituaties' strekt de radioactieve straling zich uit over ongeveer tweehonderd vierkante kilometer. In de streek wonen echter nauwelijks mensen. De enige burgers die bedreigd worden zijn de twintig inwoners van het dorp Georgievka dat 22 kilometer oostelijk van de chemisch-nucleaire fabriek is gelegen. De radio-actieve straling bedraagt daar 35 micro-röntgen per uur, driemaal de normale achtergrondstraling, aldus de specialisten van het Russische ministerie voor atoomenergie. In de omgeving van de centrale is de situatie veel ernstiger: van 180 micro-röntgen per seconde binnen het fabrieksterrein tot 400 micro-röntgen per uur in de omgeving.