Nieuwe lotto, dagelijkse hoofdprijs vijf miljoen

ROTTERDAM, 8 APRIL. De Stichting Nationale Sporttotalisator (SNS) begint op 14 april een uniek lottospel met dagelijks een hoofdprijs van vijf miljoen gulden. Bij "Lucky 10' kunnen spelers tien cijfers kiezen van 1 tot en met 80.

Het selecteren van tien cijfers kost spelers vijftig gulden, maar ze kunnen ook minder cijfers aankruisen op het spelformulier. Met een minimum inzet van 2,50 gulden kan één cijfer worden geselecteerd. Een notaris trekt dagelijks twintig cijfers. Heeft de speler alle tien goed, dan wint hij de vijf miljoen, honderduizend maal de inleg. Heeft de speler alle tien fout, dan wint hij tweehonderd gulden. De loterij is niet "omzetbepaald': het aantal winnaars heeft geen invloed op de hoogte van de prijzen, zoals bij de gewone Lotto. De trekking wordt elke avond om kwart over elf op Nederland 3 bekend gemaakt. Ook komt er een speciaal 06-nummer voor de uitslagen.

Algemeen directeur J. Zwartjes van de SNS wil geen uitspraken doen over het aantal spelers dat nodig is om Lucky 10 tot een succes te maken. Hij zegt dat het spel mogelijk is gemaakt door de wijziging van de wet op kansspelen, die in december door de Eerste Kamer werd goedgekeurd. De oude wet legde beperkingen op aan de hoogte van de prijs en het aantal trekkingen. Daardoor was de SNS in een nadelige positie terecht gekomen ten opzichte van de legale, illegale en buitenlandse concurrentie, aldus Zwartjes. “We kregen ook ons imago tegen. Je hoorde de mensen zeggen: de Lotto, dat speelde ik vroeger ook.”

De SNS, die sinds 1957 de Toto en sinds 1974 de Lotto exploiteert, had vorig jaar een omzet van 161 miljoen gulden, waarvan volgens Zwartjes 35 procent werd afgedragen: ruwweg driekwart aan sportverenigingen en een kwart aan andere charitatieve doelen. Dit jaar besteedt de SNS meer dan 32 miljoen aan de sportdoelen.

Begin jaren tachtig was de omzet van de SNS nog 230 miljoen gulden. Zwartjes: “We kampten met verouderde techniek. Lucky 10 was sowieso niet mogelijk geweest met een systeem waarbij vrijwilligers honderdduizenden formulieren moeten inzamelen.”

Deelnemers aan Lucky 10 kunnen nu dagelijks een spelformulier inleveren bij de zogeheten "Spelnetwinkeliers', tabakwinkels die via een terminal zijn aangesloten op het netwerk van de Sporttotalisator. Het formulier kan daar direct worden afgelezen en ingevoerd. Op dit moment zijn er tweeduizend Spelnetwinkeliers, in de toekomst moeten dat er drie- tot vierduizend worden, aldus Zwartjes.

Hij verwacht niet dat het Lucky 10 de "oude' Lotto kannibaliseert. “We hebben hebben een trouw bestand van 400.000 geabboneerde spelers en maken ons vooralsnog geen zorgen.” Zondag, de vaste trekkingsdag van de Lotto, is overigens de enige dag dat er geen Lucky 10 wordt gespeeld.