Moslims akkoord met evacuatie Srebrenica

SARAJEVO, 8 APRIL. De moslim-bevelhebbers in Srebrenica in het oosten van Bosnië hebben gisteren alsnog ingestemd met de evacuatie van 1600 vrouwen en kinderen uit de belegerde enclave. De VN willen de vluchtelingen vandaag nog naar het veiliger Tuzla brengen.

De commandant van de VN-troepen in Bosnië, de Franse generaal Morillon, is gisteren vanuit Sarajevo op weg gegaan naar Srebrenica in de hoop de impasse, ontstaan door de weigering van de moslim-commandanten om nog meer mensen te laten vertrekken, te doorbreken. Morillon slaagde er gisteren niet in Srebrenica te bereiken - de Bosnische Serviërs hielden hem op vijftig kilometer van Sarajevo tegen uit protest tegen de aanwezigheid van enkele VN-soldaten in zijn gevolg - maar nog voordat hij vanochtend probeerde verder te reizen hadden de commandanten van Srebrenica al laten weten dat ze toch akkoord gaan met een hervatting van de evacuaties.

Vorige week werden bij twee gelegenheden bijna vijfduizend moslims uit de door de Serviërs belegerde enclave naar Tuzla overgebracht. Zondag en gisteren maakten de commandanten van het Bosnische leger in de stad een eind aan de evacuaties. Ze voerden aan dat daarmee werd meegewerkt aan de praktijk van de "etnische zuivering' en dat de stad kwetsbaar zou worden als steeds meer mensen zouden vertrekken.

Gisteravond werd door woordvoerders van de VN gemeld dat de Bosniërs hebben ingestemd met de evacuatie van 1600 vrouwen en kinderen, voor het overgrote deel mensen die de afgelopen weken en maanden in een schoolgebouw of op straat hebben moeten bivakkeren. Ze zouden mogen vertrekken met een nieuw VN-konvooi dat vandaag met voedsel en medicijnen in de stad wordt verwacht. Alleen de vraag of de Serviërs met de evacuatie zouden instemmen was vanochtend nog open.

De reden voor de toestemming van de moslims is niet duidelijk gemaakt, maar mogelijk heeft de aangekondigde komst van 150 Canadese VN-soldaten naar Srebrenica ermee te maken. De moslims hadden maandag de komst van de Canadezen geëist; ze zouden in een bufferzone tussen de verdedigers van de stad en de Servische belegeraars moeten patrouilleren.

In de buurt van het vliegveld van Sarajevo werden gisteren vier burgers doodgeschoten door sluipschutters. (Reuter, AP, AFP)