Leider Rode Brigades wil kind en een huis

ROME, 8 APRIL. Het was een merkwaardige optocht, gisteren door Rome. Voorop een kleine Austin Metro, daaromheen een zwerm fotografen op brommers en scooters, op korte afstand gevolgd door de auto's van de tv-ploegen. Het doelwit: Renato Curcio, oprichter en ideoloog van de linkse terreurgroep de Rode Brigades, op zijn eerste echt vrije dag in zeventien jaar.

De 51-jarige Curcio was in 1976 tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar begon gisteren aan een periode van semi-gevangenschap. Overdag werkt hij in een linkse drukkerij, officieel van half negen tot acht uur, met een lunchpauze van drie uur. Om tien uur 's avonds moet hij weer terug zijn in de Rebibbia-gevangenis, voor de nacht.

Vorig jaar is Curcio ook kort uit zijn cel geweest, maar die semi-gevangenschap werd ongedaan gemaakt na felle protesten van slachtoffers van het terrorisme. Vorige week stemde rechters hier opnieuw mee in, verwijzend naar een uitspraak van zijn moeder dat “Renato niet langer dezelfde persoon is die een revolutie wilde ontketenen.” Ex-president Cossiga had bij herhaling aangedrongen op gratie voor Curcio, ondanks protesten dat Curcio nooit berouw heeft getoond en geen verklaring wilde ondertekenen dat hij terreur als politiek wapen afwijst.

“Het is in het belang van iedereen om de resten van een periode op te ruimen die al tien jaar geleden voorbij was,” zei Curcio in een geïmproviseerde persconferentie. Over de protesten zei hij: “Het probleem van het verdriet kan je niet op politiek gebied oplossen. Ik denk ook aan de zeventig doden van de andere kant. Er zijn geen goede en slechte slachtoffers. Al de slachtoffers zijn de manifestatie van een echt en authentiek conflict dat heeft bestaan in de Italiaanse samenleving.”

Curcio is nooit beschuldigd van moord. Hij werd in september 1974 gearresteerd. Toen stonden de Rode Brigades nog aan het begin van hun golf van geweld, die naar schatting vierhonderd levens heeft geëist. Vijf maanden later werd hij bevrijd door een groep terroristen onder leiding van zijn vrouw, maar kort daarna is Curcio weer opgepakt en veroordeeld, en in zijn cel bleef hij de ideoloog van de Rode Brigades. Zijn vrouw is gedood in een vuurgevecht met de politie.

De voorzitter van de Nationale Associatie van slachtoffers van het terrorisme, advocaat Maurizio Puddu, is verbitterd over alle aandacht voor Curcio. Hij wordt behandeld als een held, terwijl de slachtoffers van de aanslagen worden vergeten, zei Puddu.

Curcio zelf, die gisteren ontspannen en geduldig op alle vragen antwoordde, zei dat hij maar een paar wensen heeft: een kind, zelf een huis bouwen. “Geluk, dat is de bus kunnen nemen,” aldus Curcio. De auto kan niet, want zijn rijbewijs was gedrukt door de Rode Brigades.