Jong grut en bloesems kijken

LOPEN LANGS LANDHUIZEN De provincie Gelderland, en met name de streek rond Zutphen, staat bekend om zijn vele kastelen en landhuizen. De meeste zijn niet te bezichtigen, maar de landgoederen om de huizen heen zijn wel opengesteld voor publiek.

De provinciale VVV van Gelderland heeft een vierdaagse, individuele wandelroute, van ca 25 kilometer, uitgezet die langs tien kastelen en landhuizen voert. Overnacht wordt in landgoed Het Regelink (Hengelo), het Berkhotel in Zuthen en Huis Spaensweerd in Brummen. De tocht voert langs Bronkhorst _ het kleinste stadje van Nederland _, door de bossen van de Veluwe en de Achterhoek. Stevige schoenen vereist. Bagage wordt vervoerd. Start in Brummen, Hengelo en Zutphen. Kosten fl.315,- p.p. De tocht kan met drie dagen worden verlengd en kost dan fl.545,-. Inl 085-333100.

BLOESEMS

Onder het motto "Klim ook eens uit de auto' heeft de VVV van Tiel en omstreken een nieuwe bloesemroute uitgezet langs bloeiende fruitbomen in de Betuwe. De routes die per auto, te fiets en te voet zijn te maken, voeren langs boomgaarden, dijken en oeverwallen, maar ook door stadjes en dorpen als Culemborg, Buren, Geldermalsen, Ophemert en Ochten. De bomen zijn vanaf half april op hun mooist. De route is voor fl.3,- te koop bij de VVV Tiel en omstreken. Korenbeursplein 4, Tiel. Inl 03440-16441.

JONG GRUT

Een jong trompetvogeltje, vier emoes en twee maraboes: dat zijn de vogels die de afgelopen maand in het Noorder Dierenpark in Emmen zijn uitgebroed. De "oudste' maraboe werd in de nacht van 2 op 3 maart geboren. Hij woog toen tachtig gram en was bijna helemaal kaal. Nu, ruim een maand later, stapt het inmiddels flink uit de kluiten gewassen en met zachte veertjes begroeide jong al fier in het fokcentrum rond. Noorder Dierenpark Zoo, Hoofdstraat 18, Emmen. Dag 9-17u. Inl 05910-18800.

Ook in Artis in Amsterdam zijn de afgelopen weken tal van jonge dieren uitgebroed. Ooievaars, blauwe reigers, "kwakken' en aalscholvers krakelen op hun nesten. In het Reptielenhuis ligt een vrouwtjes-python van ruim drie meter om twintig eieren gekruld. De dame bewaakt de eieren niet alleen, maar "bebroedt' ze ook: door met haar lichaam te schokken verhoogt zij haar eigen lichaamstemperatuur en houdt deze 70 dagen lang _ de totale broedtijd _ constant. Voor het eerst sinds 30 jaar is het in Artis weer mogelijk kameleons te bekijken. De dieren zijn afkomstig uit een illegaal, ondergeschept transport uit Kenia en houden nu, na een paar weken acclimatiseren, alles wat in het publieksterrarium beweegt nauwlettend in de gaten. Verder is in Artis het babychimpanseetje Tumbili in actie te zien, er zijn jonge huzaaraapjes, een zwijnshertje, klauwaapjes en lammetjes op de kinderboerderij. Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Inl 020-5233400.

In Ouwehands Dierenpark, bij de Grebbeberg in Rhenen, is eergisteren een withand gibbon geboren. Het diertje zit met zijn moeder in het buitenhok en gaat naar binnen als het regent. De vier pinguns die 2 weken geleden zijn uitgebroed zijn inmiddels in lengte verdubbeld. De grootste meet nu ongeveer 30 cm en heeft wel iets weg van een grijze zitzak. Verder in Ouwehands Dierenpark laponderapen, kapucijneraapjes, 3 Sumatraanse tijgertjes en mantelbavianen. Grebbeweg 109. Inl 08376-19110.

PRETPARKEN

Driehonderd kinderen uit Nederland en Vlaanderen openden gisteren in het speel- en doe park 'Het Land van Ooit' de manifestatie 'Vlaggen voor Vriendschap'. Bezoekers tot en met twaalf jaar zijn de baas zodra ze de grens van het park overschrijden. Machinale apparatuur ontbreekt, theater en theateracts zijn de belangrijkste actracties. Aanstaande zaterdag gaat Het Land van Ooit voor het publiek open. Tussen Drunen en Vlijmen. Dag 10-17u30. Inl 04163-77775.

Het Avonturenpark Hellendoorn, met wildwaterbaan, tornado en rioolrat (na een wandeling door een stinkend rioolgangensstelsel is er een achtbaan in het donker) opent 9 april. Nieuw is het reuzenrad voor de kleintjes. Dag 9u30-18u. Inl 05486-55555.

Ponypark Slagharen viert dit jaar haar dertigjarig bestaan met de opening van "Kinderland'. Een overdekt kinderparadijs met een minipaardencaroussel, een minidroomboot en een klauterhaus. Dag 10_17u30. Inl 05231-3000.

'Met een gondeltje door droomland', is de nieuwste attractie in het sprookjespark De Efteling bij Kaatsheuvel. Opening vrijdag 8 april. Dag 10-18u. Inl 04167-88111.