Japanse waarnemer bij Cambodjaanse verkiezingen gedood

PHNOM PENH, 8 APRIL. Een Japanse medewerker van de VN, die hielp bij de voorbereiding van de verkiezingen van volgende maand in Cambodja, is vanmorgen in de centraal gelegen provincie Kompong Thom doodgeschoten. Ook een Cambodjaanse tolk van de Japanner werd door de onbekende schutters onder vuur genomen en zwaar gewond.

Een VN-functionaris zei dat de Rode Khmer werd verdacht van de aanslag op de Japanner en de tolk, die zich op het moment van de aanslag beiden in een duidelijk met het VN-embleem gemarkeerde auto bevonden. Het was al de zesde medewerker van de VN die binnen twee weken op gewelddadige wijze het leven verloor in Cambodja. In het gebied bevinden zich ook veel Rode Khmer-leden.

De dood van de 25-jarige Nakata Atsuhito, die werkte als vrijwillige waarnemer voor het verkiezingsproces, valt samen met een bezoek van VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali aan Cambodja. De topman van de VN verklaarde echter dat de verkiezingen ook door deze nieuwe tegenslag niet in gevaar komen. “De veiligheidstoestand is de laatste weken verslechterd”, gaf Boutros-Ghali toe, “Maar, wat de bron ervan ook is, het geweld zal ons niet van de wijs brengen. De Verenigde Naties zullen zich niet laten intimideren door geweld of dreigementen”.

Het bezoek van de secretaris-generaal heeft plaats onder scherpe veiligheidsmaatregelen. VN-mensen vrezen nieuwe aanslagen, omdat gisteren de campagne voor de verkiezingen, die in de periode van 23 tot 28 mei worden gehouden, officieel van start is gegaan.

In totaal bevinden zich zo'n 22.000 manschappen van de VN in Cambodja om het land te assisteren bij de overgang naar democratie. Onder hen zijn ook zo'n 400 vrijwilligers uit de hele wereld die moeten controleren of de verkiezingen in goede banen lopen. Atsuhito, de eerste Japanner die in Cambodja het leven verloor, was een van hen. Japan, waar veel weerstand bestond tegen het zenden van Japanse militairen naar Cambodja, zei vanmorgen dat de Japanners ter plekke niet worden teruggetrokken.

De Rode Khmer, die is beschuldigd van de aanslagen op VN-medewerkers van de laatste tijd, heeft steeds elke betrokkenheid hierbij ontkend. Wel heeft de organisatie, die eind jaren zeventig verantwoordelijk was voor het uitroeien van vele honderdduizenden Cambodjanen, gezegd dat de aanslagen zullen voortgaan indien de VN niet zullen meewerken aan het verwijderen van alle Vietnamese soldaten in het land. De VN zeggen tot dusverre echter niet meer dan een handvol Vietnamese militairen in Cambodja te hebben aangetroffen.

De Rode Khmer wordt eveneens verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanvallen op etnische Vietnamezen die vaak al tientallen jaren in Cambodja woonden. Als gevolg hiervan verlaten nog steeds duizenden "Vietnamezen' het land. Het aantal vluchtelingen is inmiddels opgelopen tot zeker 13.000. Uit angst voor nieuwe aanvallen binden de vluchtelingen vaak hun vaartuigjes aan elkaar waardoor enorme drijvende eilanden ontstaan die de rivier afzakken richting Vietnamese grens. (AP, Reuter, AFP)