Golf als gemaskerd bal

Als een aspirant-golfer zich zou behangen met alle snuisterijen die er zijn bedacht om hem of haar te helpen het spel te leren, zou de mens achter de protheses nauwelijks meer zichtbaar zijn. Vandaag een paar kleinschalige hulpmiddelen die bewerkstelligen dat de talentloze drager tegen wil en dank de juiste slagbeweging uitvoert: het uiteinde van de club moet een cirkel beschrijven met een vast middelpunt, in de buurt van de nek van de golfer. Je moet je hoofd dus stil houden, anders gaat het mis.

Een goed voorbeeld is de oogkleppenbril die in 1987 door een Japans bedrijf is ontwikkeld. Het voorwerp doet denken aan een duikbril met zo klein mogelijke venstertjes om doorheen te kijken. Er is voor de drager maar één manier om de bal te blijven zien: het hoofd doodstil houden, precies zoals het hoort.

Zoiets is makkelijk zelf te maken, en dat geldt ook voor de uitvinding van de Brit John Maxwell. Dat is een slingertje dat in de mond wordt genomen. Als het hoofd teveel beweegt, zal de slinger de wang raken, zodat de golfer weet dat het anders moet.

Ruimer van opzet is de hengel uit 1964 waarmee de Newyorker Harold Eaton hoofden stil wil houden. Aan het uiteinde van de hengel komt een soort dubbele slinger te hangen met twee flappen waar de speler zijn hoofd tussen steekt. Worden de flappen geraakt dan gaat de slinger slingeren, komt er ergens een elektrisch contact tot stand en gaat er een belletje.

"Het was een idee van mijn schoonvader; ik heb het gemaakt,' zegt Eaton eerlijk. Pa was golfer, Harold omschrijft zichzelf als elektromechanisch technicus. "Ons eerste prototype was clumsy, maar het leek te doen wat de bedoeling was. Een raar apparaat? Ach, onze vrienden waren aardig genoeg om er niks van te zeggen. We kregen er octrooi op; het is niet gelukt om het te slijten. Vijf of zes jaar geleden heb ik alles weggegooid.'

We streven dus naar een cirkelbeweging. Zie de Swing-Link, het dwangbuisje van William Corder uit South Carolina. Een band die beide bovenarmen langs de borstkas knevelt, zodat de beweging wel hoofdzakelijk uit de schouders moet komen. De ruggegraat wordt rotatieas en daarmee is het middelpunt van de cirkelbeweging vastgelegd. Verder worden de ellebogen aangemoedigd hun bijdrage te leveren. Dat maakt de slag krachtiger.

Corder is van huis uit opvoedingspsycholoog en gaf les aan de Clemson University. "Ik ben op dit idee gestuit toen ik aan m'n eigen spel sleutelde,' vertelt hij. "Toen kon ik niet weten dat het zo goed was. Het leert je één van de werkelijke fundamenten van golf. Ik heb er een paar naar golftrainers gestuurd en toen ik daarna op de Masters kwam, was David Leadbetter het al bij Nick Faldo aan het gebruiken (achtereenvolgens een belangrijk toernooi, een bekend trainer en een topspeler -HB). Ze zeiden dat het een absoluut perfect produkt was. Ik ben naar huis gevlogen en ben een full time business begonnen.'

"Het is niet awkward,' meent hij stellig. "Eerst wel, en je voelt je beperkt. Maar na twee of drie slagen zie je het resultaat en krijg je er plezier in. Mensen zeggen you can't buy advice like that.' Corders bedrijf bloeit. Er zijn 300.000 Swing-Links verkocht, voor dertig dollar per stuk, in landen als de VS, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Singapore en Japan. Verder ontwikkelt hij andere produkten, zoals een spiegel waarin de speler zijn eigen motoriek kan bestuderen, compleet met plaatjes die tonen hoe een en ander eruit zou moeten zien.

Een vergelijkbaar succesverhaal is dat van de Larense tandarts Henk Freyer. Hij begon zijn uitvinderscarrière met de Clever Clip, een handig sluitringetje voor vuilniszakken. Na een heel bescheiden succes in Nederland heeft hij de vinding aan een Duitse firma verkocht, die nu in het buitenland miljoenen clipjes afzet. Dat het hiermee vrij goed is afgelopen dankt Freyer aan het feit dat één van de patiënten in zijn praktijk verstand had van marketing. 's Mans gebit rechtvaardigde een hoop visites en zo werden de heren compagnons.

Nu gaat Freyer de markt te lijf met golfhandschoenen die luisteren naar de naam Clever Grip. Bij golf is het belangrijk de club op de juiste manier vast te houden. Freyers handschoenen zijn op de kritieke plaatsen voorzien van klitband, zodat de goede greep zich vanzelf wijst en makkelijk te handhaven is.

Freyer heeft de tandheelkunde eraan gegeven om zich helemaal te wijden aan de verkoop van de Clever Grip. De vooruitzichten zijn gunstig - veel bladen hebben de handschoenen welwillend besproken. Op een groot aantal Nederlandse golfbanen, van Almere tot Zeewolde, wordt er al mee gewerkt. Toch benadert Freyer de Nederlandse markt, met zijn 60.000 overwegend zuinige golfers, heel voorzichtig met marktonderzoek. De handschoenen zijn nog niet te koop. De VS en Japan, met elk 23 miljoen spelers, zijn veel lucratiever. Daar is Freyers vinding per postorder te bestellen.

"May Be Banned From Tournament Play!,' schreeuwt een Amerikaanse advertentie over de Clever Grip. Dan moet het wel goed zijn, is de implicatie. Zelfs Freyer vindt dit wat ver gezocht omdat alle hulpmiddelen, behalve de golfclub en de pet, bij wedstrijden verboden zijn. Tijdens toernooien zal de mens vooralsnog dus zichtbaar blijven.