Gewonden bij rellen in Parijs na dood Zaïrese arrestant

PARIJS, 8 APRIL. Bij rellen die gisteren uitbraken buiten een politiebureau waarin een Zaïrese jongen om het leven was gekomen in Parijs zijn tenminste 30 mensen gewond geraakt.

De jongen, de zeventienjarige Mako M'bowole, was door een politie-inspecteur tijdens een verhoor doodgeschoten. Volgens de inspecteur vuurde hij de kogel "per ongeluk' af, toen hij met zijn wapen zwaaide om de jongen angst in te boezemen.

Toen dit bekend werd raakten ongeveer 200 jongeren raakten slaags met de politie. Twee persfotografen raakten gewond toen de demonstranten met ijzeren staven begonnen te gooien. De politie gebruikte traangas om de jongeren uiteen te drijven toen zij probeerden auto's in brand te steken en winkelruiten vernielden

Mako M'bowole was de tweede verdachte die deze week om het leven kwam door schoten van de politie, die na het aantreden van de nieuwe conservatieve regering haar beleid lijkt te hebben verhard. Maandag overleed in de oostelijke stad Chambery een man aan zijn verwondingen, nadat de politie op hem had geschoten. Dinsdag raakte een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst in Wattrelos zwaar gewond toen hij, bij een poging uit het politiebureau te ontsnappen, door een kogel in het hoofd werd geraakt.

De Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, die zich tijdens zijn vorige termijn als minister van 1986 tot 1988 een "harde' reputatatie verwierf, heeft gisteren gezegd dat iedere politieman die zich misdraagt moet worden gestraft. “Een politieman mag bij het uitoefenen van zijn bevoegdheden zijn zelf-controle nooit verliezen,” aldus Pasqua.

In Frankrijk hebben de politie-acties voor verontwaardigde reacties gezorgd. De beweging SOS-rascisme, een van de organisatoren van de demonstratie van gisteren, beschuldigde de politie ervan jongeren bewust te hebben willen intimideren. Een woordvoerder van een politievakbond zei dat een harder beleid “alleen maar leidt tot onderdrukking en de dood van onschuldige jongeren.” (Reuter, AP, AFP)