Gablentz ambassadeur in Moskou

BONN, 8 APRIL. Otto von der Gablentz, ambassadeur van de Bondsrepubliek in Nederland van 1983 tot 1990 en vervolgens in Israel, gaat zijn land binnenkort vertegenwoordigen in Moskou. Minister Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken) heeft de 63-jarige diplomaat daarmee uitgekozen voor wat in Bonn als een van de twee “zwaarste” Duitse ambassadeursposten geldt (de andere is die in Washington).

Gablentz werd ambassadeur in Nederland nadat hij jaren als adviseur van de vroegere kanselier Helmut Schmidt (SPD, 1974-'82) in diens kanselarij had gewerkt. Als "Schmidt-man' lag hij niet zo goed bij de toenmalige Duitse minister van buitenlandse zaken en FDP-voorzitter Hans Dietrich Genscher ('74-'92), die najaar '82 de coalitie met de SPD had opgezegd. Na Gablentz' vertrek naar Den Haag werd hij in de kanselarij van de nieuwe kanselier, Helmut Kohl, opgevolgd door diens vertrouweling Horst Teltschik, die in 1991 naar de uitgeverij Bertelsmann verhuisde en op zijn beurt werd opgevolgd door een andere Kohl-intimus: Peter Hartmann.

De benoeming van Gablentz in Moskou is na deze voorgeschiedenis een verlate bekroning van zijn loopbaan. Maar zij is ook deel van een bredere personele herschikking waarmee Klaus Kinkel, die sinds vorig jaar april minister van buitenlandse zaken is, na 18 lange Genscher-jaren “zijn eigen handtekening zet”, zoals het in Bonn heet. Die handtekening laat ook zien dat Kinkel en Kohl het goed kunnen vinden. Kort geleden werd Immo Stabreit, een man die lang voor Kohl werkte, ambassadeur in Washington. Nu wordt Hermann von Richthofen van Londen overgeplaatst naar de NAVO in Brussel, waar hij "Genscher-man' Hans-Friedrich von Ploetz vervangt (die een nieuwe departementale afdeling Europa gaat leiden). Peter Hartmann verhuist van de kanselarij naar Londen. De gezant in Parijs, Wolfgang Ischinger, die ooit nauw met Kinkel samenwerkte onder Genscher, wordt chef-plannen in Bonn.