Computerspelletje in vliegtuig taboe

ROTTERDAM, 8 APRIL. Vliegtuigpassagiers moet tijdens starts en landingen het gebruik van elektronische apparatuur worden verboden. Die aanbeveling doet de de IATA aan de 213 luchtvaartmaatschappijen die bij de organisatie zijn aangesloten.

De technische commissie van de IATA ziet de aanbeveling als een voorzorgsmaatregel die vooruitloopt op het definitieve bewijs dat het gebruik van de moderne consumenten-elektronica de besturingscomputers en navigatiesystemen van vliegtuigen beïnvloedt. Volgens de voorzitter van de commissie, U. Abrahamsson, hebben zich incidenten voorgedaan waarin dat niet is uit te sluiten.

De technische commissie van de IATA, die geen regelgevende bevoegdheid bezit en alleen adviezen kan geven, kwam tot haar aanbeveling na twee dagen overleg in Genève. Ze roept op tot verder onderzoek waarin zowel vliegtuigbouwers als de producenten van elektronica worden betrokken.

Het tijdschrift Flight International meldde al op 3 maart dat "de veiligheidscommissie' van de IATA bewijzen had dat sommige consumenten-elektronica de navigatie-systemen van vliegtuigen stoort. Het blad gaf zes voorbeelden van zulke storingen. Zo begon een Boeing 747-400 tijdens de vlucht onverklaarbaar naar links en rechts te schommelen toen twee passagiers hun schootcomputers in gebruik namen. Het schommelen hield op toen de computers werden afgezet. Andere, voornamelijk instrumentele, storingen leken samen te hangen met het gebruik van video-camera's, Nintendo-spelletjes, draagbare telefoons en cd-spelers. Opvallend is dat deze storingen zich ook buiten de starts en landingen voordeden.

De KLM verbiedt passagiers al lang het gebruik van elektronische apparatuurtijdens starts en landingen, vooral als die apparatuur ook werkelijk zendt, zoals bij draagbare telefoons, portofoons, walkie-talkies en de afstandsbesturing van radiografisch bestuurd speelgoed. De IATA heeft nog niet willen aangeven welke elektronica het gevaarlijkst is.