Britse misère treft hotels van Bilderberg

ROTTERDAM, 8 APRIL. De Bilderberg Groep, de één na grootste hotelketen van Nederland, ziet plotseling de expansie belemmerd door grote problemen bij het Britse moederconcern Queens Moat Houses.

In Londen zouden vanochtend de jaarcijfers van Queens Moat Houses worden gepubliceerd. Volgens een recente prognose van de onderneming zelf zou het concern een winst voor belasting van 80 miljoen pond boeken. In plaats daarvan hebben zestig banken accountant Grant Thornton ingeschakeld en medegedeeld dat Queens Moat Houses verlies heeft geleden, “maar dat er nog eigen vermogen over is”.

L.A. van der Meer, lid van de raad van bestuur van Queens Moat Houses en directeur van de Bilderberg Groep, ziet nog kansen voor de Nederlandse groep, omdat deze "selfsupporting' is. Hij wijst er wel op dat de expansie in Nederland altijd is gefinancierd vanuit Engeland.

Queens Moat Houses moet dit jaar 660 miljoen pond aan schuld aflossen. Maar in financiële kring wordt verwacht dat het concern niet in staat is het komende jaar aan die verplichting te voldoen.

De beursnotering van Queens Moat Houses in Londen is doorgehaald. Het bestuur zou zich schuldig hebben gemaakt aan malversaties. De beurs stelt een onderzoek in naar handel met voorkennis. Vice-voorzitter van de raad van bestuur Marcus en financiële man Hersey zijn op non-actief gezet. Marcus zou in februari voor 627.000 pond aan aandelen Queens Moat Houses hebben verkocht.

Volgens Van der Meer zoeken de accountants naar harde bewijzen. “Queens Moat Houses heeft daartegenover een eigen onderzoek ingesteld, geleid door Charterhouse,” aldus Van der Meer.

In financiële kringen wordt gespeculeerd over overneming van Queens door rivaal Forte, een keten die in Nederland het Apollo-hotel in Amsterdam bezit. “Voor dat soort speculaties is het nog veel te vroeg”, aldus Van der Meer.

De Bilderberg Groep, die zelf in 1986 door de Britten van de ondergang werd gered, is de afgelopen snel expandeerd. De verzameling hotels (vooral op de Veluwe) is door de Britten uitgebreid tot een keten van 26 hotels met 2235 kamers.

Volgens Van der Meer is de Bilderberg Groep op dit moment bezig met drie nieuwe hotels. De groep bezit in Nijmegen grond voor een hotel en is in onderhandeling voor overname van de Wildhal, een restaurant op de Posbank in Rheden. Bovendien praat Van der Meer met ABN Amro Projectontwikkeling over een groot 5-sterrenhotel in Utrecht. De Bilderberg Groep heeft interesse om het nu vervallen Duitse Huis, een middeleeuws onderdeel van winkelcentrum Hoog-Catharijne, te renoveren.

Van der Meer wil zijn plannen nog niet in de ijskast stoppen. “Ik heb over een week een afspraak voor onderhandelingen over het Duitse huis. Die afspraak gaat wat mij betreft gewoon door. De cash flow is onafhankelijk van onze Britse moeder en de resultaten en omzetten in Nederland zijn gestegen.”