Bill Clinton veroordeelt geweld van IRA

LONDEN,8 APRIL. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren in een persoonlijke boodschap aan de families van de slachtoffers van de IRA-bomaanslag in Warrington de IRA en haar aanhangers veroordeeld.

Het Ierse Republikeinse Leger koos de dag van gisteren, het tijdstip waarop de Britse premier Major en de Ierse president Mary Robinson gezamenlijk een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bijwoonden, om opnieuw een bom in Londen te laten exploderen. Drie spoorwegstations bleven uren gesloten, maar niemand raakte gewond.

De unieke interventie van president Clinton klinkt de Britse regering als muziek in de oren. In Londen bestond de vrees dat Clinton in de zak van de Amerikaans-Ierse lobby zit, gezien zijn eerdere aankondiging dat hij een vredesbemiddelaar(later afgezakt tot “een waarnemer”) naar Noord-Ierland wil sturen om een eind te helpen maken aan de oorlog in het gebied. De Amerikaanse Ieren zijn via de hulporganisatie Noraid nog altijd een belangrijke financier van de IRA, omdat die in de VS beschouwd wordt als een bevrijdingsbeweging tegen de koloniale onderdrukker die de katholieke minderheid van haar mensenrechten beroofd houdt.

“De Verenigde Staten veroordelen (dit terroristisch geweld) in de sterkst mogelijke bewoordingen , zoals zij ook degenen die daaraan steun geven en het in stand houden veroordelen,” liet Clinton weten. Die uitlating wordt hier opgevat als een veroordeling van die Amerikanen, die financiëel zijn betrokken bij de activiteiten van de IRA.

Premier John Major bracht voorafgaand aan zijn bezoek aan Warrington een bezoek aan Noord-Ierland en bleef daar zelfs als eerste premier in twintig jaar een nachtje slapen. Tijdens zijn verblijf kondigde hij een nieuwe, actievere opstelling van zijn regering aan, gericht op het opnieuw op gang brengen van de gesprekken tussen de partijen in de provincie.

De Ierse regering demonstreerde haar bereidheid tot een oplossing door president Mary Robinson als hoofd van een delegatie hoogwaardigheidsbekleders uit Dublin af te vaardigen naar de oecumenische herdenkingsdienst in Warrington. Die dienst stond in het teken van verzoening en het verlangen naar vrede, zoals de vaders van de twee omgekomen jongens nog eens onderstreepten. Elders in Ierland had deze week een ontmoeting plaats tussen de Ierse senator, Gordon Wilson en een vertegenwoordiging van de IRA. Wilsons dochter Marie werd in 1987 door de IRA gedood, toen die een aanslag pleegde op de dodenherdenkingsceremonie in het Noordierse Enniskillen. Wilson had na Warrington om de ontmoeting gevraagd, omdat hij de IRA wilde bewegen een eind aan haar campagne van geweld te maken. Volgens een verklaring van de IRA vanmorgen was de discussie “vriendelijk en direct” geweest. De organisatie dringt opnieuw aan op heropening van onderhandelingen, waarbij ook zij wordt betrokken, zonder voorwaarden vooraf.