Begemann verkoopt Bredase dochter

Koninklijke Begemann Groep heeft gisteren de verliesgevende Verenigde Weegwerktuigen Bedrijven uit Breda met 179 werknemers verkocht aan de Franse onderneming Précia.

Het is een transactie die van invloed is op de jaarrekening 1992, zo heeft de secretaris van de raad van bestuur mr. B.K. van Dijk vanochtend bevestigd. Begemann wil, volgens Van Dijk, voor dit jaar schoon schip maken. Daarom zijn de probleemgevallen aangepakt in boekjaar 1992, zoals de verliezen bij scheepswerf RDM (35 miljoen gulden), Backer & Rueb en Begemann Staalbouw (13 à 14 miljoen gulden) en nu Verenigde Weegwerktuigen. Van Dijk wil niet vertellen hoeveel verlies de Weegwerktuigen vorig jaar hebben gemaakt. Voor de verkoop van Weegwerktuigen is vorig jaar, volgens Van Dijk, een voorziening getroffen die het boekverlies op de verkoop moet opvangen. Volgens Van Dijk is er geen aanleiding om de prognose van het jaarresultaat aan te passen.

Die prognose is dit jaar neerwaarts aangepast door een lagere boekwinst op de verkoop van Bredero Price. Ook deze transactie vond in februari plaats, maar is met terugwerkende kracht op vorig jaar van toepassing.

Eind deze maand wil Begemann het jaarverslag presenteren. Nog onbekend is of president J.A.J. van den Nieuwenhuyzen een toelichting zal geven. De bedoeling van de raad van bestuur is dat hij zich uit de publiciteit houdt. Die beslissing is genomen nadat Begemann de oud-president van Volvo-Car (nu Nedcar) ir. A. Deleye opnam in de raad van bestuur. Deleye werd deze week benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van de Kempense Steenkoolmijnen, een functie die in Nederland vergelijkbaar is met voorzitter van de raad van commissarissen. De Kempense Steenkoolmijnen staan in het middelpunt van de belangstelling in België, vanwege een bestuurscrisis. Volgens Van Dijk kan Deleye deze zware functie echter combineren met zijn werkzaamheden voor Begemann.

Met de verkoop van Weegwerktuigen Bedrijven (omzet 50 miljoen) is Begemann een zorgenkind kwijt: de afgelopen twee jaar boekte het verlies. Directe gevolgen voor de werkgelegenheid zijn er volgens Begemann niet.