Alcatel kampt met stagnatie omzetgroei

PARIJS, 8 APRIL. Alcatel Alsthom, het Franse telecommunicatie-, transportmiddelen en energieconglomeraat, heeft over 1992 een nettoresultaat behaald van 7,05 miljard franc (2,35 miljard gulden). Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 1991, iets meer dan door waarnemers werd verwacht. De omzet van het concern was 161,7 miljard franc (53,6 miljard gulden), een fractie meer dan de omzet van 160,1 miljard franc in 1991. Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

De stagnatie van de omzetgroei van het concern komt voor rekening van de telecommunicatie-activiteiten. Daar daalde de omzet van ruim 80 miljard franc naar 76 miljard franc, volgens topman P. Suard vooral als gevolg van valuta-effecten. In de andere bedrijfsonderdelen - kabels, energie en transport (GEC Alsthom, voor 50 procent eigendom van Alcatel), elektrotechniek en batterijen - steeg de omzet licht. In 1991 haalde het concern nog een omzetgroei van 11 procent. Het bedrijfsresultaat van Alcatel Alsthom daalde licht van 14,9 naar 14,8 miljard franc. Hoewel de herstructureringskosten die het concern elk jaar opvoert met 0,5 miljard franc stegen tot 3,2 miljard franc behaalde het concern toch een hoger nettoresultaat door een lagere afdracht van belastingen en een teruggelopen winstaandeel van externe aandeelhouders. Vorig jaar nam Alcatel een resterend aandelenpakket in de eigen telecom-activiteiten van 30 procent over van het Amerikaanse concern ITT.

De vooruitzichten voor 1993 zijn volgens topman Suard somber. Hij verwacht een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Pas in de loop van de jaren daarna zal Alcatel de winstgevendheid weer kunnen verbeteren. Suard verwacht dat de markt voor telecommunicatieprodukten jaarlijks met 5 procent groeit in Europa. Omdat de prijzen in de branche met een zelfde percentage dalen, zal Alcatel het marktaandeel duurzaam moeten vergroten, zei Suard. De topman maakte gisteren bekend dat Alcatel een Chinese order voor de installatie van 6 miljoen telefoonlijnen heeft binnengehaald. Met de opdracht is een bedrag van 900 miljoen gulden gemoeid. In februari maakte het concern al bekend voor bijna 500 miljoen gulden aan telefoonlijnen in China te installeren. De totale orderportefeuille van het concern bleef in 1992 nagenoeg onveranderd op 166 miljard franc.

Alcatel Alsthom is met name bekend van telecommunicatie-apparatuur en de bouw van hoge-snelheidstreinen. Het concern haalt 29 procent van de omzet in Frankrijk, en 17,5 procent in Duitsland. De omzet van Alcatel Nederland ging vorig jaar omlaag van 250 miljoen gulden naar 210 miljoen gulden, bij een resultaat van 8 miljoen gulden. In Nederland werken 450 mensen voor Alcatel.