AC Milan in finale Europa Cup 1

GOTHENBURG, 8 APRIL. AC Milan heeft zich verzekerd van een plaats in de finale van de Europa Cup 1. De club versloeg gisteren in Zweden IFK Göteborg met 1-0, won alle vijf duels in poule B en heeft vier punten voorsprong op nummer twee Götenborg. De wedstrijd van Milan tegen PSV over twee weken doet niet meer ter zake. Milan won de afgelopen vijf jaar al drie maal de Europese beker voor landskampioenen. Op 26 mei in München speelt de Italiaanse kampioen tegen Glasgow Rangers of Olympique Marseille.

Frank Rijkaard maakte gisteren in Gothenburg met twee pijnstillende injecties in zijn voet zijn rentree op internationaal niveau. Hij eindigde de wedstrijd met lichte stijfheid in het sprong-gewricht van de gekwetste en geopereerde voet, die een paar weken in het gips zat. “Het resultaat staat”, zei Rijkaard. “Ik heb redelijk pijnvrij kunnen spelen. Het was verantwoord dat te doen”.

Rijkaard gaf toe dat hem heel dringend was gevraagd te spelen, zodat Papin in Gothenburg en Gullit thuis rustig konden toekijken. AC Milan miste niet alleen Van Basten, wiens enkel nog niet meewerkt, maar ook Baresi, Eranio en Albertini wegens een schorsing. Gullit was in Milaan gelaten om uit te rusten voor de kraker van zaterdag tegen de Italiaanse nummer twee Inter. Dan kan de Serie A vroegtijdig worden beslist.

Rijkaard trainde gisterochtend niet mee in het Nieuwe Ullevi-stadion. Hij vertrouwde zijn ledematen toe aan de medische staf. Drie kwartier voor aanvang gaf hij aan te kunnen spelen en werd hij zelfs de dominerende speler in een nogal defensief ingestelde ploeg.

Milan hoefde immers niet zo nodig na de dikke zege op eigen terrein, waar Van Basten destijds heilig werd verklaard na zijn vier treffers. IFK was gisteren gedwongen vijf keer te scoren (bij een gelijk aantal punten telt het onderlinge resultaat) om uitzicht te houden op een finaleplaats. De Zweden geloofden daar geen moment in.

“Ze moeten het hebben van lange trappen en hun snelheid, een typische counterploeg”, analyseerde Rijkaard. “Daar hebben we ons goed op ingesteld. Ze kregen totaal geen ruimte.”

De wedstrijd was de benaming Europese topper niet waard, want Milan zelf probeerde aanvallend maar sporadisch iets. Alleen de eenzame spits Lentini deed er alles aan te laten zien waarom hij de duurste speler aller tijden is. Voor rust leverde die inzet voornamelijk vrije trappen op wegens buitenspel en een gele kaart voor spelbederf (wegtrappen van de bal).

In de tweede helft was het resultaat beter. Massaro maakte het enige doelpunt uit een voorzet van Lentini. Göteborg bleef alleen hopen op een gelukje. “Het is toch moeilijk spelen tegen zo'n opportunistische ploeg”, zei Rijkaard haast verontschuldigend voor het matige vertoon. Wakker zal hij er niet van liggen. Over twee dagen wacht immers alweer een finale in het Giuseppe Meazzi-stadion en over drie weken die van Oranje op Wembley. Rijkaard wilde alleen aan de eerste denken. “Het Nederlands elftal is nog ver weg. Ik heb een maand niet getraind. Als ik fit ben ga ik, als de bondscoach me tenminste uitnodigt. Nu is de club belangrijker.”