ABN Amro lijdt in VS verlies op schuldpapier

AMSTERDAM, 8 APRIL. Twee Amerikaanse dochterbedrijven van ABN Amro hebben voorzieningen getroffen ten laste van de resultaten van het eerste kwartaal omdat het onduidelijk is of schuldpapier dat gekocht is van Towers Financial Corporation geheel inbaar is. Dit heeft ABN Amro vanmorgen meegedeeld.

De Amerikaanse dochters van ABN Amro hebben voor 85 miljoen dollar schuldpapier van Towers Financial in hun beleggingsportefeuille. Towers Financial van schuldbankier Steven Hoffenberg heeft eind maart surséance van betaling aangevraagd. De onderliggende waarde van het schuldpapier bestaat uit de geldstroom van ziekenkostenverzekeraars naar medische instellingen voor verrichtingen bij verzekerden. Het verhandelbaar maken van financiële verplichtingen (securitisatie) begon in de jaren tachtig met hypotheken en heeft zich sindsdien uitgebreid tot andere vorderingen.

Het schuldpapierpapier heeft een zogenoemde AA en AA+ rating, de op een na hoogste ratings voor schuldbewijzen. Een obligatie met zo'n goede rating die bij nader inzien toch risicovol blijkt te zijn, wordt een fallen angel genoemd. Of ABN Amro de dotatie aan de stroppenpot als gevolg van deze tegenvaller zal moeten verhogen, is, volgens analist H. Hakker van Barclays de Zoete Wedd, nog niet te zeggen.

“Er zijn aanwijzingen dat de onderliggende verplichtingen ten onrechte niet geheel gebruikt zijn voor de dekking van de obligaties”, zegt een woordvoerder van ABN Amro. “Op dit moment is onduidelijk welk bedrag eventueel niet inbaar zal zijn. Voorlopig heeft onze Amerikaanse organisatie voorzieningen getroffen ten laste van het resultaat van het eerste kwartaal”, aldus de woordvoerder, die geen mededelingen wil doen over de hoogte van de voorzieningen.

Steven Hoffenberg, topman van Towers Financial wordt verdacht van fraude en de Securities Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder voor het effectenverkeer, onderzoekt zijn financiële transacties. Hoffenberg wordt onder meer verdacht van het frauduleus verkopen van obligaties ter waarde van meer dan 415 miljoen dollar aan investeerders. Hoffenberg trok de aandacht van de SEC toen hij in januari de New York Post kocht. De noodlijdende krant is eind vorige maand overgegaan in handen van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch.