Zelezny reikt bij speerwerpen weer naar 100 meter

PIETERSBURG, 7 APRIL. Jan Zelezny heeft het wereldrecord speerwerpen gisteren met ruim vier meter verbeterd bij wedstrijden in het Zuidafrikaanse Pietersburg.

De 26-jarige Olympisch kampioen, geboren in Slowakije maar inmiddels in bezit van de Tsjechische nationaliteit, wierp de speer naar 95,54 meter. Het oude record stond sinds 25 januari 1992 met 91,46 meter op naam van de Brit Steve Backley. In 1986 nam de Internationale Amateur Atletiek Federatie maatregelen om de reikwijdte van een speer te beperken. De Duitser Uwe Hohn had het wereldrecord twee jaar daarvoor op 104,80 meter gebreacht. Met een nieuwe speer kwam de magische grens in 1991 opnieuw binnen handbereik. De Fin Raty wierp met het aangepaste materiaal in juni 1991 op vier centimeter na 97 meter. Weer greep de IAAF in. (AFP)