VN starten procedure toelating Macedonië

NEW YORK, 7 APRIL. Na maandenlange debatten heeft de Veiligheidsraad gisteren eindelijk de procedure op gang gebracht voor de toelating van Macedonië tot de Verenigde Naties.

Het initiatief van de Veiligheidsraad, dat bestond uit de bijeenroeping van het officiële toelatingscomité van de organisatie, is het resultaat van een compromis tussen Griekenland en de vroegere Joegoslavische deelrepubliek Macedonië - een compromis dat overigens nog niet compleet is.

Griekenland heeft vijftien maanden lang de internationale erkenning van Macedonië tegengehouden op grond van de naam van het land, dat territoriale aanspraken zou impliceren op delen van Noord-Griekeland. Daar zijn later allerlei andere bezwaren bijgekomen. Zo heeft Athene ook bezwaar tegen de vlag van de republiek Macedonië. Op die vlag komt de zon van Vergina voor, het symbool van de Macedonische dynastie van de koningen Philippos en Alexander de Grote in de vierde eeuw voor onze jaartelling.

De kwestie van de naam wordt voorlopig opgelost door Macedonië in de VN te laten optreden onder de naam “Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië” (FYROM). Ook voor de kwestie van de vlag is een tijdelijke oplossing gevonden: voorlopig zal er voor het gebouw van de VN in New York géén Macedonische vlag worden gehesen. Onder bemiddeling van de VN zal intussen verder worden gezocht naar een definitieve oplossing van beide problemen. (Reuter, AP)